Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Benczédi Ilona, expoziție solo la Muzeul de Artă Cluj-Napoca
family photo, 2007, benczédi ilona

Benczédi Ilona, expoziție solo la Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Sculptorița Benczédi Ilona va expune o serie de lucrări în perioada 6 – 23 iulie la Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Vernisajul va avea loc pe 6 iulie 2023, de la ora 18:00, în prezența artistei. La eveniment vor participa și Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, actrița Szilágyi Enikő și muzicienii Haáz-Márkos, care vor susține un moment muzical.

Benczédi Ilona a crescut la Cluj, a fost campioană națională de tineret la săritura în înălțime, dar după o accidentare gravă la genunchi s-a orientat spre desen, apoi spre sculptură. Avea 16 ani când, împreună cu tatăl ei, sculptorul Benczédi Sándor (1912 – 1998), a realizat prima sa lucrare publică – peretele decorativ din ceramică al restaurantului Metropol din Cluj.

Între 1967 și 1973 a studiat la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, absolvind sculptura sub îndrumarea lui Vetró Artúr. După absolvire, a participat cu regularitate la expozițiile de grup județene și naționale. În 1987, a emigrat în Suedia, unde și-a prezentat prima expoziție personală în anul următor. Din 1990 până în 1995, a avut propria galerie lângă atelierul său din centrul orașului Stockholm. În 2008, s-a mutat în sud, la Kågeröd, iar în ultimii ani locuiește alternativ, la Budapesta și în Suedia.

Lucrările sculpturale ale artistei surprind situații tragicomice cu ajutorul grotescului. Portretele și compozițiile ei prezintă cu umor și compasiune persoane obișnuite din viața de zi cu zi. Materialele pe care le preferă sunt lutul și gresia, pe care îi place să le asocieze cu mozaicurile – metal și lemn. Lucrările ei pun în lumină oamenii așa cum sunt, când își arată slăbiciunile și defectele, cu părți ale corpului distorsionate – deci, ființe imperfecte.

Imagine: „Family photo” (2007), de Benczédi Ilona (c) emuk.ro