Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Bernie Taupin, textierul lui Elton John, prima expoziție de artă în Regatul Unit
regina elizabeth, printul philip – confectionary st. photograph, terry o’neill iconic images, reinterpretată de bernie taupin

Bernie Taupin, textierul lui Elton John, prima expoziție de artă în Regatul Unit

Bernie Taupin, care scrie textele pieselor lui Elton John de mai bine de jumătate de secol, va organiza prima lui expoziție de artă vizuală în Marea Britanie.

Reprezintă unul dintre cele mai de succes duo-uri de compozitori din muzica pop, dar, în timp ce Elton John este un flamboaiant showman, textierul Bernie Taupin a preferat întotdeauna să stea departe de lumina reflectoarelor.

Cu toate acestea, Taupin va fi acum în centrul atenției ca artist vizual cu prima sa expoziție în Regat, care va avea loc luna viitoare la galeria Iconic Images din centrul Londrei.

Într-un interviu pentru The Guardian, el a declarat: „Nu sunt nici pe departe Greta Garbo, dar nu aș putea face genul de lucruri pe care le face John. El este probabil unul dintre personajele cel mai ușor de identificat din lume și este greu să trăiești în acea bulă. Eu nu aș putea face asta. El este absolut exemplar în acest domeniu, dar mie îmi place să pot merge singur la piață și să mă duc să-mi iau cafeaua dimineața. Mă țin foarte mult pentru mine. Sunt o persoană foarte retrasă. Nu-mi place atât de mult celebritatea”.

Arta a fost întotdeauna o pasiune pentru Taupin și, dacă nu ar fi avut noroc în calitate de compozitor, ar fi putut foarte bine să facă din ea o carieră.

Fiu al unui fermier din Lincolnshire, l-a întâlnit pe John la Londra în 1967, după ce fiecare dintre ei a răspuns la același anunț al unei case de discuri ce căuta compozitori. Taupin avea 17 ani și nu știa să scrie melodii, iar cântărețul și pianistul John – pe atunci cunoscut sub numele Reginald Dwight – avea 20 de ani și nu știa să scrie versuri.

S-au înțeles imediat, devenind parteneri muzicali și chiar dacă scriu separat se completează perfect. Printre numeroasele lor cântece se numără „Rocket Man”, „Crocodile Rock”, „Candle in the Wind”, „Sorry Seems to Be the Hardest Word”, „Goodbye Yellow Brick Road” și „Daniel”. Când lucrează, spune el, ascultă muzică, însă preferă jazzul și bluesul. Cât despre propriile compoziții, nu obișnuiește să le asculte: „Cred că trebuie să ai un anumit ego ca să stai să îți asculți propria muzică”.

Picturi în tehnică mixtă și umor

Din 1970, Taupin a trăit în principal în SUA, unde a expus, printre altele, lucrări abstracte și lucrări mixte cu obiecte găsite.

Expoziția sa de la galeria Iconic Images este inspirată de fotograful Terry O’Neill, prieten al său, ale cărui fotografii au surprins spiritul lumii pop și a filmului din anii 1960 și 1970.

Intitulată „Taupin and O’Neill: Two Sides of the ’60s”, expoziția cuprinde 15 picturi în tehnică mixtă, fiecare dintre ele fiind o reelaborare pop-art a uneia dintre imaginile realizate de fotograf cu chipuri celebre ale deceniului, printre care Audrey Hepburn, John Lennon, Paul Newman și regina Elizabeth.

„Anii ’60 au fost foarte vii și plini de culoare”, a mai spus Taupin. „Vremurile se schimbau rapid, iar aceștia erau oamenii care se aflau în vârful acestei schimbări… Ei erau luminile care ardeau cel mai tare”.

Înainte de moartea lui O’Neill, în 2019, cei doi colaboraseră la acest proiect, potrivit lui Taupin. „[Terry era] foarte dornic… Nu prea știam cum și când să le prezentăm. De aceea au fost amânate o vreme”.

paul newman – made in the usa. foto terry o’neill iconic images, reinterpretată de bernie taupin

Paul Newman – Made in the USA. Foto (c) Terry O’Neill / Iconic Images, reinterpretată de Bernie Taupin

Discutând despre imaginile reelaborate, a explicat: „Portretul lui Paul Newman, de exemplu, este o combinație de vopsea acrilică cu spray și ambalaje de gumă de mestecat… [Cu] portretul reginei și al prințului Philip, am scos tapițeria care se află în spatele lor și am umplut-o cu [un colaj de] lucruri care sunt în întregime englezești [inclusiv ambalaje de Marmite și de cremă]”.

Bernie Taupin mizează pe umorul pe care îl stârnesc reinterpretările lui. „Ceea ce este interesant la această expoziție este că totul este făcut cu mult umor… Sperăm că vă va face să zâmbiți”.

„Taupin and O’Neill: Two Sides of the ’60s”, în perioada 15 – 29 aprilie, la Iconic Images, Londra