Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Bestiarul păsărilor, în prima expoziție Brâncuși la Roma/ galerie foto
parco archeologico del colosseo

Bestiarul păsărilor, în prima expoziție Brâncuși la Roma/ galerie foto

Păsări ca mesageri ai sacrului și embleme ale legăturii dintre pământ și cer, dar și ca domeniu de cercetare, în încercarea de a face vizibil prin marmură, piatră și lemn visul imposibil al infinitului pe care fiecare ființă umană îl nutrește. Aceasta este tema expoziției „Brancusi: scolpire il volo”, deschisă în spațiul Uccelliere Farnesiane din Parcul Arheologic al Colosseumului de la Roma.

Pentru prima dată, lucrări semnate de Constantin Brâncuși ajung la Roma, vedete ale unei expoziții deschisă în perioada 13 februarie – 11 mai.

brancusi parco archeologico del collosseo

„Brancusi: scolpire il volo”, Parco archeologico del Colosseo

Expoziția ne arată cum artistul a transformat formele organice, inspirate din arta populară românească, în simboluri nemuritoare ale purității și spiritului uman, a spus ambasadoarea României la Roma, Gabriela Dancău.

Organizată de Parcul Arheologic al Colosseumului, în colaborare cu Centre National Georges Pompidou din Paris, expoziția explorează o temă recurentă în opera lui Brâncuși, bestiarul păsărilor.

parco archeologico del colosseo2

„Brancusi: scolpire il volo”, Parco archeologico del Colosseo

Curatoriată de Alfonsina Russo, Philippe-Alain Michaud, Maria Laura Cavaliere și Daniele Fortuna, expoziția este împărțită în două secțiuni distincte: prima, dedicată sculpturii, prezintă lucrări precum „Le Coq”, 1935, „L’Oiselet”, 1928, și „Leda” (1920/1926), în care este evidențiat gestul revoluționar al lui Brâncuși, care prin simplificarea formelor și sculptarea directă a materialului a dorit să ajungă la însăși esența animalului, fidel aforismului în care artistul afirma: „Nu pasărea este ceea ce vreau să reprezint, ci darul, zborul, elanul”.

A doua secțiune se concentrează pe fotografie și film, limbaje la care artistul a apelat în anii 1920 și 1930 pentru a spori calitățile plastice ale sculpturilor sale, precum și pentru a le documenta.

brancusi roma

Expoziția „Brancusi scolpire il volo”, Foto: Gabriela Dancău

Foto credit: Parco Archeologico del Colosseo

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.