Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Bienala Art Encounters 2025, despre trecutul și poveștile ascunse ale Timișoarei
bienala art encounters 2023

Bienala Art Encounters 2025, despre trecutul și poveștile ascunse ale Timișoarei

Cea de-a șasea ediție a Bienalei Art Encounters de la Timișoara are loc în perioada 30 mai – 13 iulie, cu tema „Bounding Histories. Whispering Tales”.

Curatorii Ana Janevski (MoMA New York) și Tevž Logar (curator independent) invită la reflecție asupra trecutului complex al orașului și la descoperirea poveștilor ascunse ale unor locuri emblematice: Comenduirea Garnizoanei – fost edificiu militar, FABER – fostă fabrică de săpunuri, și sediul Fundației Art Encounters, un spațiu cu istorie industrială și educațională.

Pentru weekendul de deschidere, 30 mai – 1 iunie, sunt programate evenimente precum tururi ghidate, întâlniri cu artiștii și curatorii, dialoguri și conversații cu artiștii, performance-uri, ateliere și discuții.

Bienala Art Encounters 2025 reunește mai mult de 100 de lucrări realizate de 60 artiști, incluzând cinci creații comisionate special pentru această ediție, care analizează straturile istorice ale orașului.

Ana Janevski este curator și scriitoare, ocupând în prezent poziția de curator în Departamentul de Artă Media și Performance la Muzeul de Artă Modernă din New York (MoMA). A coordonat mai mult de 30 de performance-uri și a contribuit la conturarea programului de performance la MoMA. A fost curator la Muzeul de Artă Modernă din Varșovia, unde a organizat, printre altele, expoziția „As Soon As I Open My Eyes I See a Film”, dedicată filmului și artei experimentale iugoslave din anii 1960 – 1970. Contribuie regulat la publicații și co-editează lucrări pe teme precum performance-ul și istoria artei în fosta Iugoslavie.

Tevž Logar, care a colaborat recent cu programul de mentorat și producție artistică Accelerator de la București, a lucrat cu importante galerii și instituții culturale din Europa și dincolo de granițele acesteia. De-a lungul anilor, a colaborat cu instituții precum Muzeul de Artă Modernă și Contemporană din Łódź și Ludwig Museum din Budapesta. Moderna galerija din Ljubljana l-a avut adesea drept partener, la fel ca Bienala de Arte Grafice din același oraș.
Implicarea lui în Bienala de la Veneția și colaborările cu Routledge și Artforum din New York îi consolidează statutul de cunoscător al scenei curatoriale internaționale. Din 2023, ocupă funcția de președinte al comitetului de achiziții al Colecției NLB Bank SEE din Ljubljana (Slovenia).

Foto: Bienala Art Encounters 2023

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.