Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Bienala Artelor Islamice, lansată în ianuarie 2023
fundatia diriyah biennale, terminal aeroport

Bienala Artelor Islamice, lansată în ianuarie 2023

Diriyah Biennale Foundation a anunțat prima Bienală a Artelor Islamice unde vor fi prezentate lucrări de design, arhitectură și meșteșuguri. Ea va avea loc pe aeroportul din Jeddah, în perioada ianuarie – aprilie 2023.

Bienala Artelor Islamice va fi găzduită de terminalul Hajj al aeroportului. Spațiul cu copertine a fost construit de inginerul bangladeshi-american Fazlur Rahman Khan de la Skidmore, Owings and Merrill la începutul anilor 1970 pentru a găzdui până la 80.000 de pelerini în drum spre Mecca și Madina. Două terminale, cel vestic și cel estic, au fost deschise în 1981 și au câștigat ulterior Premiul Aga Khan pentru arhitectură. Terminalul estic a fost dat în folosință, dar cel vestic a stat nefolosit timp de 40 de ani.

Acum este transformat într-un spațiu de artă și va fi folosit ca atare pentru alte proiecte viitoare, scrie thenationalnews.com.

Expoziția va îmbina vechiul și noul: aproximativ 280 de artefacte din tradiția culturală islamică vor fi prezentate împreună cu circa 60 de piese noi și lucrări de artă contemporană. Printre acestea se vor număra lucrări ale unor tineri artiști, ca Rund Alarabi, Alia Farid, Ayman Zedani și Nasser Al Salem, dar și ale unor artiști consacrați, precum Ahmed Mater, Idris Khan și Wael Shawky.

Reflectând pluralul „arte” din titlu, expoziția se va axa și pe alte practici, cum ar fi arhitectura, cu participarea firmelor Bricklab, Syn Architects și Civil Architecture.

Acesta este al doilea proiect al Fundației Diriyah Biennale, filială a Ministerului Culturii din Arabia Saudită, care a lansat anul trecut Bienala Internațională Diriyah.

Foto (c) Diriyah Biennale Foundation