Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Bizanț și Renaștere, într-o expoziție de pictură la Muzeul Național al Bucovinei
ecouri, muzeul national al bucovinei

Bizanț și Renaștere, într-o expoziție de pictură la Muzeul Național al Bucovinei

Expoziția de pictură „Ecouri”, cu lucrări ale artiștilor Ioan și Adrian Bratiloveanu, va fi deschisă în 24 aprilie, în foaierul Muzeului de Istorie din Suceava.

Despre expoziție, Ioan Bratiloveanu spune că „reprezintă un dialog între icoanele bizantine (forma greacă) și pictura occidentală a Renașterii – barocul (forma latină)”.

Cei doi frați au studiat iconografia încă de la începutul anilor 1990, atât icoane, cât și pictura murală, iar icoanele expuse provin din perioade diferite în care au abordat stiluri și tehnici variate.

„Mijlocul de expresie caracteristic icoanelor bizantine este mai ales linia, precizia și eleganța caligrafică a desenului; aspect evident în special în icoanele vechi cretane de calitate, ca atare este poate și cel mai dificil stil de abordat. Caracteristice stilului cretan mai sunt și ornamentele bătute pe fondul de aur (punzonatura) și ornamentele gen sgraffito executate pe marginea aurită a icoanelor cretane sau a celor din Cipru din sec. 15-18. Aceste elemente se regăsesc și în câteva din icoanele expuse care au fost poleite cu bol. Pictura bizantină rămâne totuși un domeniu elitist, în sensul că sunt necesari mulți ani de practică ca și pictor pentru a realiza ceva decent și în mod similar, ca și privitor, sunt necesari mulți ani de studiu aprofundat”, explică Ioan Bratiloveanu.

Picturile în pastel și desenele copiate după vechii maeștri reflectă interesul său în acest domeniu din ultimii doi ani. „Intenția mea a fost de a copia cât mai fidel posibil, în pastel, tablouri pictate în ulei mai ales de maeștrii barocului italian din secolele 17-18, ceea ce a fost o reală provocare. Desenele și pastelurile reprezintă doar o etapă necesară în studiul meu după vechile picturi. Mare parte a pastelurilor expuse au ca subiect Madonna și Maria Magdalena. Consider că printre cele mai reușite portrete feminine din istoria picturii sunt Madonele italiene și în special cele pictate de Raffaello Sanzio, adevărate întruchipări ale eternului feminine – pline de grație, duioșie, armonie și frumusețe”.

Expoziția va fi deschisă în perioada 24 aprilie – 12 mai 2024.