Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  „Boneless”, expoziție Andreea Trandafir la Celula de Artă
boneless

„Boneless”, expoziție Andreea Trandafir la Celula de Artă

Artista vizuală Andreea Trandafir expune la Celula de Artă, până în 20 iulie, lucrări de pictură care au ca punct de plecare încercarea umanității de a transcende.

Despre expoziția „Boneless”, artista spune: „Cred în independența sufletului față de corp. Moartea, interdependentă cu viața, înseamnă pentru mine separarea sufletului de material, deci o realitate firească, un simplu aspect al existenței. Ceea ce vine după moarte ne rămâne necunoscut, iar așa cum zice Lovecraft, cea mai veche și mai puternică frică este frica de necunoscut. Îmi asum caracterul grotesc, visceral al imaginilor deoarece nu trebuie să ne ferim din a observa structurile din care suntem formați și procesele fiziologice prin care aceste structuri trec inevitabil. In lucrările precedente am folosit oasele drept simbol pentru planul fizic, pentru limitările formei umane. Cu toate acestea îmi finalizez proiectul de disertație concentrându-mă pe elemente acvatice. Cefalopodele sunt creaturi complexe cu o inteligență greu de înțeles și cu un sistem nervos unic. Se fosilizează greu, nu au schelet să îl lase în urmă pe planul material. Ele simbolizează subconștientul, dimensiunile necunoscute ale sufletului și minții. Pictez deci despre o veche preocupare a umanității, anume încercarea de a transcende”.

Andreea Ioana Trandafir, originară din Constanța, este artist vizual emergent, masterandă la Universitatea Națională de Arte, secția Pictură. Este membru stagiar al Uniunii Artiștilor Plastici din Romania, a expus în expoziții de grup, dar și personal, în țară și în străinătate.

Celula de Artă este un proiect cultural independent condus de artiști (artist-run), ce a debutat în 2017 și se manifestă în multiple spații de artă contemporană permanente și temporare. Proiectul s-a născut din dorința de a promova creatorii de artă emergenți. Criteriul principal în selecția proiectelor este curajul, experimentul, prospețimea și actualitatea temelor abordate. Cu o prezență de peste 6 ani pe scena artei din București, Celula de Artă a susținut mai mult de 200 de evenimente (expoziții, performance-uri, live-uri).
Începând cu 2022, și-a extins activitatea printr-un Pop-Up Window în programul Feat. Kulterra, ce găzduiește „artă în vizită”, dar și la Galeria Verticală din incinta Random Space, la ArtSafe, singurul depozit profesional și autorizat de artă și obiecte de colecție din România, și la Palatul Bragadiru.