Brazilia, reprezentată în premieră la Bienala de la Veneția de o artistă indigenă
Glicéria Tupinambá este prima artistă indigenă care va reprezenta solo Brazilia la Bienala de Artă de la Veneția, care va avea loc în perioada aprilie – noiembrie 2024.
Spațiul expozițional, cunoscut în mod obișnuit sub numele de Pavilionul Braziliei, a fost redenumit pentru această ediție – Pavilionul Hãhãwpuá. Numele provine de la cuvântul poporului Pataxó pentru teritoriul cunoscut acum sub numele de Brazilia înainte de a fi colonizat de portughezi. În anunțul privind pavilionul a fost menționat că teritoriul „a avut multe alte nume”.
Redenumirea pavilionului e în ton Pavilionul Nordic, un spațiu expozițional la Bienala din 2022 utilizat de Norvegia, Suedia și Finlanda. Pentru acea ediție, pavilionul a fost dedicat în întregime artiștilor Sámi și redenumit în consecință.
Glicéria Tupinambá este prima artistă indigenă care expune solo în pavilion, însă ea nu este prima artistă care expune în Pavilionul Braziliei. Cel puțin un alt artist a mai făcut acest lucru: Chico da Silva, un pictor născut dintr-o mamă indigenă peruană și un tată brazilian, care a expus în Pavilionul brazilian din 1966.
Pavilionul Hãhãwpuá nu este singurul de acest fel anunțat pentru 2024 la Veneția. În spațiul Statelor Unite, Jeffrey Gibson, membru al Mississippi Band of Choctaw Indians, de origine cherokee, va fi primul artist indigen care reprezintă solo această țara.
Capoeira și Tupinambá
Glicéria, membră a poporului Tupinambá, va pregăti o prezentare intitulată „Ka’a Pûera: suntem păsări ambulante”, o referire la capoeira, o pasăre care se poate deghiza în pădurile la care Tupinambá țin foarte mult. Aceleași păduri sunt supuse distrugerii de către forțele corporatiste care doresc să le folosească în scopuri agricole, lucru împotriva căruia Glicéria a fost un oponent declarat.
În Brazilia, Glicéria este cunoscut atât ca artist, cât și ca activist. În 2010, ea a fost încarcerată, împreună cu bebelușul ei, timp de două luni, după ce a vorbit despre cazuri de brutalitate polițienească, ceea ce a stârnit îngrijorare în rândul grupurilor pentru drepturile omului. Ea se concentrează pe conservarea culturii Tupinambá și chiar își folosește filmele în lupta sa. O lucrare expusă în prezent la Museu de Arte de São Paulo se concentrează pe producția de pelerine care sunt importante pentru cultura Tupinambá.
Prezentarea sa la Bienala de la Veneția va fi curatoriată de Arissana Pataxó, Denilson Baniwa și Gustavo Caboco Wapichana.
Într-un comunicat, curatorii au declarat că pavilionul explorează amintirea „celor marginalizați, deteritorializați, invizibilizați, încarcerați și ale căror drepturi teritoriale au fost încălcate, dar care ne cheamă la rezistență, crezând că suntem oameni-păsări-memorie-natură, pentru că există întotdeauna posibilitatea resurgenței și a rezistenței”.
Deși Glicéria va fi artista căreia îi va fi atribuit oficial pavilionul, va invita și alte persoane din comunitatea sa să lucreze la el alături de ea. Participanții Tupinambá invitați nu au fost încă anunțați.
Cea de-a 60-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă – la Biennale di Venezia va avea loc în perioada 20 aprilie – 24 noiembrie. Concursul național pentru selectarea proiectului care va reprezenta România este în derulare. Pe 15 ianuarie va fi anunțat proiectul câștigător.