Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Breaking Bread: The Tale of a Revolution, proiect românesc la Los Angeles
colectivul etaj, los angeles

Breaking Bread: The Tale of a Revolution, proiect românesc la Los Angeles

Cătălin Burcea, Călina Coman, Răzvan Năstase, Mircea Modreanu și Ilina Schileru, artiști și curatori din colectivul independent ETAJ artist-run space, întreprind o călătorie în Statele Unite pentru a prezenta un performance pe tema libertății prin interpretarea unor practici de marketing alimentar din anii ’80 la a doua ediții a târgului de artă TRYST, organizată de Muzeul de Artă Torrance (TAM – Torrance Art Museum), în Los Angeles, între 23 și 25 august 2024.

Colectivul ETAJ operează în maniera artist-run, lucru care transpare de cele mai multe ori în proiectele neconvenționale pe care le realizează. Titlul „Breaking Bread: The Tale of a Revolution” păstrează un dram de ironie caracteristică grupului, subversivitate, și face aluzie la cunoscutul serial american de televiziune ale cărui subteme includ, printre altele, și libertatea individului.

Proiectul expozițional se află la intersecția dintre artele vizuale și cele performative, inspirat de cântecul pentru copii de sorginte comunistă „Noi în anul 2000”.

Expoziția oferă o interpretare contextuală in situ, construită în jurul triadei Aur-Pâine-Libertate. Piesa centrală a proiectului o constituie structura piramidală căreia îi sunt adăugate, ca un voal, peste două sute de pâini aurite, la rândul lor ascunzând imagini cu caracter istoric, din cotidianul vremii, ilustrând momente cu cetățeni din clasa muncitoare, așteptând, la coadă, o pâine.

„Această punere în scenă transcende o simplă reconstituire istorică. Este un act performativ care te îndeamnă să confrunți trecutul, să reflectezi asupra prezentului și să pui la îndoială viitorul. Expoziția este o invitație de a explora dinamica puterii, fragilitatea libertății și rezistența indvidului în fața opresiunii sistemice”, spune Călina Coman, curator.

Medtație asupra conceptului de libertate

„Breaking Bread: The Tale of a Revolution” propune o experiență performativă cu caracter meditativ asupra conceptului de libertate (cu multiple valențe: artistice, alimentare, societale) ca rezultat al restricționării accesului către alimente de bază pentru populație (una din normele opresive care au dus în final la declanșarea Revoluției din 1989), în spațiul est-european al anilor `70-`80, printr-un reenactment performativ realizat de patru membri ai grupului ETAJ, mizând pe interactivitate cu publicul californian.

Imaginile folosite în scenografia expoziției conțin citate vizuale din colecția Colecția Florian Ciobanu – colecționar de materiale publicitare și de propagandă din perioada 1944 – 1989.

„Breaking Bread: The Tale of a Revolution” este cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional.