Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  British Museum finalizează un acord cu Grecia pentru restituirea sculpturilor din Partenon
british museum partenon

British Museum finalizează un acord cu Grecia pentru restituirea sculpturilor din Partenon

Sculpturile din Partenon ar putea fi restituite „în curând” Greciei în cadrul unui împrumut pe termen lung în curs de finalizare între British Museum și Atena, a anunțat cotidianul britanic The Telegraph.

Președintele muzeului George Osborne e pe cale să încheie un acord cu Atena pentru a retroceda Greciei aceste comori, în cadrul unui „schimb cultural” care ar ocoli o lege britanică ce împiedică muzeul londonez să-și înstrăineze colecția, potrivit ziarului.

„Am spus deja public că suntem în căutarea unui nou parteneriat privind Partenonul cu prietenii noștri din Grecia și atunci când vom intra într-un nou an discuțiile vor continua”, a declarat un purtător de cuvânt al British Museum pentru AFP.

Piese principale în colecția muzeului londonez

De la începutul secolului XX, Grecia cere oficial restituirea fără succes a unei frize de 75 de metri lungime desprinsă din Partenon, precum și unele dintre cele mai cunoscute cariatide ce provin din Erechtheion, mic templu antic care se află tot pe stânca Acropole, ambele piese principale în colecția muzeului britanic.

Londra afirmă că sculpturile au fost „achiziționate legal” în 1802 de diplomatul britanic Lord Elgin care le-a revândut British Museum.

Dar Grecia susține că ele au reprezentat obiectul unui „furt” pe când țara era sub ocupație otomană.

Acordul negociat între muzeu și Grecia ar fi, potrivit surselor citate de The Telegraph, unul de împrumut pentru ca friza să revină curând în Grecia.

Dar acest „gest” nu va pune capăt disputei, Atena intenționând să ceară în continuare restituirea completă. Presa greacă a relatat deja în decembrie că negocierile secrete au avut loc de un an între George Osborne și premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

Guvernul britanic a amintit că British Museum era supus unei legi din 1963 care îl împiedica să cedeze sau să vândă obiecte din colecția sa, cu excepția unor condiții foarte limitate.