Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  British Museum va digitaliza întreaga colecție, ca răspuns la furturile descoperite și la cererile de repatriere
london, ,may,5:,the,british,museum,in,london,,england

British Museum va digitaliza întreaga colecție, ca răspuns la furturile descoperite și la cererile de repatriere

British Museum a anunțat că intenționează să își digitalizeze întreaga colecție pentru a spori securitatea și accesul publicului, precum și pentru a evita cererile de repatriere a obiectelor.

Proiectul va necesita încărcarea sau actualizarea a 2,4 milioane de înregistrări, e estimat că va costa 10 milioane de lire sterline și că va fi finalizat în 5 ani. Legat de finanțare, președintele consiliului de administrație, George Osborne, a spus Comitetului pentru Cultură din Guvern: „Nu cerem banii plătitorilor de taxe sau Executivului, sperăm să îi strângem în mod privat”.

Anunțul făcut de muzeu vine după ce, în vară, a fost confirmat că 2.000 de obiecte au fost furate din instituție de un fost membru al personalului, identificat în presă ca fiind fostul curator Peter Higgs. Până în prezent au fost recuperate aproximativ 350 de obiecte, iar luna trecută muzeul a lansat un apel public pentru ajutor.

Încrezători că un astfel de furt nu se va putea repeta vreodată

Osborne a mai spus că este posibil ca furturile să fi avut loc pe o perioadă de 20 până la 25 de ani, iar muzeul nu a răspuns în mod adecvat după ce comerciantul olandez de artă Ittai Gradel a trimis e-mailuri detaliate unor oficiali de rang înalt, în 2021, cu privire la obiectele furate care erau listate pe eBay pentru doar 51 de dolari.

„În urma descoperirii faptului că au fost furate obiecte din colecție, am luat măsuri pentru a îmbunătăți securitatea și suntem acum încrezători că un astfel de furt nu se va putea repeta vreodată”, a afirmat directorul interimar Mark Jones într-un comunicat. „Sunt convins că cel mai important răspuns la aceste furturi este creșterea accesului, deoarece cu cât o colecție este mai bine cunoscută – și cu cât este mai mult folosită – cu atât mai repede sunt observate eventualele absențe”.

Directorul interimar a mai precizat că multe dintre obiectele furate provin din colecția Charles Townley, care a fost cumpărată de muzeu în 1814.

Muzeul a anunțat și planuri pentru „un acces îmbunătățit” în sălile sale de studiu, unde, în baza unei programări, publicul și cercetătorii pot vedea obiecte din colecție. Ca urmare a furturilor, British Museum și-a schimbat regulile privind accesul la „camerele sale de siguranță” – nimeni nu mai are voie să intre singur în vreuna dintre ele.