Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Bucharest Photofest 2022 – Highlights
bucharest photofest 2022 showcase, radu diaconescu, curatorial.ro

Bucharest Photofest 2022 – Highlights

Cea de-a șaptea ediție a Bucharest Photofest, festival-platformă care își propune să transforme fotografia într-un instrument de educație vizuală și să faciliteze accesul publicului larg la unele dintre cele mai importante, actuale și relevante repere din fotografia autohtonă și internațională, debutează pe 1 octombrie.

Tema ediției este „Trust / Încredere” și reunește invitați speciali din țări ca Indonezia, Regatul Unit, SUA, Grecia, Islanda, Japonia, Ungaria, Italia și aproximativ 30 de evenimente în 10 spații din București: expoziții, proiecții de film, prezentări, discuții și dezbateri, ateliere practice, proiecții și instalații video, dar și concerte live.

Toate evenimentele din programul disponibil pe bucharestphotofest.ro sunt cu intrare liberă pentru public.

Ateliere, expoziții și storytelling

Primul eveniment din festival va fi un atelier special intitulat „Perspective și imagini în medium format și large format”, susținut de profesori de la secția Fotografie ai Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, iar accesul publicului este liber.

Bucharest Photofest 2022 propune zece expoziții care vor putea fi vizitate pe durata festivalului, printre care se numără documentarea asupra impactului inundațiilor din arhipelagul indonezian datorate încălzirii globale „The land of the sea” a fotografei Irene Barlian, „Rewired”, povestea reconectării cu natura și cu sinele a Feliciei Simion, seria de portrete „Dispatches from Malawi” în care fotograful japonez Danilo Arenas a surprins localnici care se folosesc de artă și de creativitate pentru a se angrena în probleme sociale și politice vitale, „Greece’s Dirty Secret”, proiectul în care fotografa Anna Pantelia din Grecia prezintă viața muncitorilor care mor prematur în fiecare an din cauza poluării cauzate de exploatarea cărbunelui din Ptolemaida, regiunea Macedonia de Vest din Grecia, și „Emotions”, expoziția de fotografie de natură a lui Rareș Beșliu (România).

Vor avea loc și prezentări și sesiuni de storytelling cu fotografii Radu Diaconescu, despre seria sa de călătorii ce s-au desfășurat de-a lungul unei decade prin unele din cele mai sălbatice și mai spectaculoase locuri accesibile pe două roți, de la Alpi la Tien Shan, de la Himalaya la Anzi, de la Maroc la plaiurile mioritice și cu Alin Anghelovici, despre fotografia de călătorie și echipamentul pe care îl folosește, dar și povești despre călătoria în familie documentate foto de Adrian și Roxana Cârmaciu.

bucharest photofest 2022 empowering the female gaze. italian women photographers from the collezione donata pizzi, curatorial.ro

Empowering the female gaze. Italian women photographers from the collezione Donata Pizzi

Pe durata festivalului vor avea loc și masterclass-uri și workshop-uri, două evenimente importante fiind prelegerea susținută online pe 3 octombrie de specialiștii, curatorii și fotografii italieni Alessandra Capodacqua, Donata Pizzi și Steve Bisson cu titlul Empowering the Female Gaze. Italian Women Photographers from the Collezione Donata Pizzi, 1965-2022 și showcase-ul online al fotografului islandez Sigurður Ólafur Sigurðsson, unul dintre invitații de marcă ai festivalului, care va povesti despre activitatea sa de fotojurnalist și bogata sa experiență în zona fotografiei documentare. Răzvan Ioniță va susține pe 8 octombrie un workshop despre videografie, De la text la video, ce prezintă procesul de la prima idee și până la realizare, concept, tehnică, producție și postproducție, iar Miluță Flueraș va vorbi pe 9 octombrie despre utilizarea obiectivelor Sony în fotografia arhitecturală și de design interior.

Interacțiune – tururi ghidate

Ediția de anul acesta pune accentul pe multă interacțiune, iar un alt exemple în acest sens, pe lângă atelierele practice despre fotografie, dar și despre videografie, sunt cele două plimbări în oraș pentru fotografie de stradă și urbană, realizate în parteneriat cu fotograful Octavian Pavel, ture foto pe străzile din București în căutare de momente inedite, clădiri și reflexii interesante, întâmplări amuzante, siluete fascinante, dar și de personaje captivante, în cadrul cărora vor fi abordate subiecte din aria fotografiei de stradă și urbană, reguli de bază de compoziție, ponturi pentru a capta imagini cu telefonul, cât și procesul de observare și gândire în perspectivă, abordarea subiectului și relaționarea cu oamenii pe care-i întâlnim pe stradă.

Participarea la ateliere și la turele foto este gratuită și se realizează pe bază de înscriere, prin completarea formularului disponibil la www.bucharestphotofest.ro/rsvp.

Proiecții de film

Proiecții de film vor avea loc la Deschis Gastrobar.

Pe 2 octombrie, de la ora 20:00, „cherrypicker” (r. Ellie Wyatt), lucrarea cu imagini în mișcare a artistei Ellie Wyatt din Londra, care pune la îndoială modul în care fotografia este folosită pentru a valida sistemele de credințe și conspirațiile în cultura noastră suprasaturată de media și Side by side (produs de Keanu Reeves), o examinare aprofundată a modului în care filmul realizat prin tehnici digitale provoacă etalonul setat în realizarea de filme de către filmul tradițional de celuloid.

Pe 5 octombrie, de la ora 20:00, se vor putea vedea „Forever Yours”, realizat de scriitorul, fotograful în tehnică analog și cineastul egiptean Martin Elia, și „Picture Stories” (r. Rob West), un lungmetraj documentar ce explorează noua abordare a portretizării vieții britanice realizată de revista Picture Post în anii ‘50, prin ochii unora dintre cei mai importanți fotografi documentariști și stradali din Marea Britanie și prin interviuri de arhivă cu fotografi, scriitori și editori ai revistei.

Concert la Bucharest Photofest

Concertul „Argentinian Soul” al lui José Almar, un renascentist al secolului 21 – dansator de tango, cântăreț, chitarist, pictor, designer digital, profesor -, va avea loc pe 8 octombrie, iar în seara următoare este programat „Sweet Amnesia” al Cristinei Lupu, prezentarea unui album ce a luat naștere în urmă cu cinci ani.

Ambele concerte vor avea loc la Victor’s Secret (str. Maria Rosetti nr. 21), intrarea este liberă pe bază de rezervare la www.bucharestphotofest.ro/rsvp.

Bucharest Photofest este un proiect Alternative-Culture.

Programul complet poate fi consultat pe bucharestphotofest.ro.