Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Bunuri din colecția Muzeului Teatrului Național București, restaurate și expuse public
cladire tnb muzeu

Bunuri din colecția Muzeului Teatrului Național București, restaurate și expuse public

Treizeci și opt de bunuri culturale din colecția Muzeului Teatrului Național București, costume și documente vechi de mai bine de un secol, sunt restaurate și vor fi expuse public toamna aceasta.

Anca Constantin, șef serviciu Marketing și Relații Publice la TNB, a declarat pentru Curatorial.ro că expoziția va fi deschisă în luna noiembrie, „cel mai probabil”. Detaliile urmează să fie anunțate.

Expoziția va încheia proiectul Muzeul Teatrului Național București, demarat în a doua jumătate a anului 2020, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

În cadrul proiectului sunt restaurate în Laboratoarele de conservare-restaurare ale partenerilor proiectului 38 de bunuri culturale din colecția Muzeului TNB.

Printre acestea se numără o rochie din mătase brodată cu trenă ce a fost purtată de regina Maria, un costum de scenă al actriței Maria Giurgea (cca. 1909-1920), o tunică purtată de George Vraca în 1943 în triplu rol – Erza, Orin și Brant – „Din jale s-a-ntrupat Electra”, de Eugene O Neill, și  accesorii pentru costum care au aparținut actorului Eduard de Max în rolul Nerone – „Nerone”, de Pietro Cossa, 1904.

rochia de seara purtata de regina maria

rochie de seară purtată de regina Maria

De asemenea, sunt restaurate, între altele, un afiș „Hamlet” (1941), cu George Vraca în rol titular, o diplomă de studii din 1892 a actorului Petre Liciu și un album de fotografii pentru piesa „Viforul” (1909) ce îi aparținea actorului, cererea de angajare în teatru, în 1907, a actorului Ion Manolescu și contractul semnat în același an, și un  Brevet Bene Merenti, clasa I, oferit actorului George Storin de regele Ferdinand I în 1923, pașaportul din 1927 al actriței Maria Filotti și o fotografie a ei, cu dedicație, din 1906.

pasaport maria filotti 1927

Valoarea totală a finanțării este de puțin peste 1 milion de lei, din care 525.436 de lei reprezintă finanțare nerambursabilă din Granturile SEE și 92.724 de lei, finanțare nerambursabilă din Bugetul Național, potrivit muzeultnb.ro.

Partenerii Teatrului Național în proiect sunt Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” și Biblioteca Națională a României.

Laboratoare, expertiză și conservare

Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București este, la nivel național, singura instituție publică de spectacole ce deține in patrimoniu o colecție impresionantă de bunuri culturale ce se constituie intr-o oglindire istorică a evoluției dramaturgiei și artei scenice românești.

Muzeul Național de Artă al României, prin secția de restaurare si prin laboratoarele de specialitate din cadrul acesteia, asigură investigațiile fizico-chimice necesare, tratarea, conservarea și restaurarea obiectelor de patrimoniu din Muzeul Teatrului, ce îi sunt incredințate în acest scop.

Biblioteca Națională a României expertizează și restaurează 25 obiecte de papetărie ce vor face parte din expoziția inovativă.

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” realizează examinarea, conservarea uscată sau umedă, după caz, precum și restaurarea a 10 obiecte de patrimoniu din colecția Muzeului TNB, reprezentând elemente și costume ce au fost purtate în reprezentații teatrale de mari actori ai scenei românești, precum Constantin Nottara, Ion Manolescu și George Calboreanu.

Muzeul Militar Național „Ferdinand I” realizează expertizarea și restaurarea a cinci obiecte pe suport textil, reprezentând obiecte ce au constituit costume purtate de mari actori și actrițe din istoria Teatrului Național, în spectacole de referință.

Muzeul Teatrului Naţional

Muzeul Teatrului Naţional a fost înființat pe 10 septembrie 1942, la inișiativa lui George Franga, într-o încăpere de la intrarea principală a Direcţiei Teatrului Naţional, situată pe strada 23 Decembrie, nr.3 (azi Ion Câmpineanu).

La acea vreme, directorul general al teatrului era Liviu Rebreanu. Patrimoniul muzeului însemna busturi şi tablouri reprezentând pe cei mai importanți actori români și oameni de teatru, create de cele mai reprezentative nume ale artei plastice româneşti. Colecția a fost îmbogățită cu noi semnături – sculptorii Dimitrie Paciurea, Corneliu Medrea, Oscar Spaethe, Friederic, pictori ca Theodor Aman, Ștefan Luchian, Iosif Iser, H.M. Maxy, Camil Ressu, Jean Al. Steriadi , I. Teodorescu- Sion, Magdalena Rădulescu, Nina Arbore, Al. Ciucurencu, Cecilia Cutzescu-Storck, Lucian Grigorescu, Sava Henția, Costin Petrescu.

În urma incendiului din 1978, atât documentele, cât şi tablourile au fost grav afectate de foc şi apă. Nici atunci nu s-a găsit un spaţiu pentru depozitarea şi expunerea colecţiilor de artă plastică, documente şi alte artefacte. Demersurile lui George Franga au rămas fără rezolvare. In 2015, din cauza lucrărilor de șantier, multe dintre artefactele depozitate în spațiile viitorului muzeu au suferit consecințele unei inundații.

În prezent, muzeul Teatrului Naţional din Bucureşti se află într-un amplu proces de reorganizare și reinventariere a colecţiilor pe care le deţine. A fost făcut inventarul pentru circa 80% dintre artefacte si peste 90% dintre tablourile existente. Ca urmare a inventarierii, activitate ce se apropie de finalizare, a rezultat urmatoarea situație a bunurilor care ar putea aparține patrimoniului cultural național mobil:

  • 227 lucrari de pictură,
  • 213 sculpturi,
  • 500 lucrări de grafică,
  • 157 de costume și accesorii,
  • 390 de decorații și medalii,
  • 150 obiecte personale ale actorilor.

În plus, „Colecția Radu Beligan” cuprinde mai mult de 80 de bunuri, iar în depozitele muzeului se mai află numeroase afișe și fotografii, precum și alte tipărituri care vor intra in fondul Bibliotecii Teatrului Național.

Muzeul TNB se află în cadrul Direcției Artistice a TNB, director artistic – Mircea Rusu.