Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Cafeneaua Minsk din Potsdam, construită în anii ‘70, restaurată pentru a găzdui o colecție de artă est-germană
minsk kunsthaus, foto ladislav zajac

Cafeneaua Minsk din Potsdam, construită în anii ‘70, restaurată pentru a găzdui o colecție de artă est-germană

Miliardarul german Hasso Plattner a restaurat cafeneaua Minsk din Potsdam, care a fost construită în anii ’70, și își expune acolo colecția de artă est-germană, relatează The Guardian.

Timp de aproximativ trei decenii, spațiul – model de arhitectură socialistă realistă – a fost lăsat în paragină, însă acum el va fi folosit ca galerie de artă.

Minsk Kunsthaus va găzdui colecția lui Hasso Plattner de artă est-germană, gen care a fost marginalizat odată cu dispariția RDG, în 1989, dar care acum revine în atenție.

Hasso Plattner, co-fondator al gigantului SAP, deține și Barberini – palat baroc pe care l-a reconstruit cu milioane de euro și l-a deschis publicului în 2017. Acesta găzduiește colecția lui de artă impresionistă.

Minsk Kunsthaus, „încercare de a vindeca o rană”

Folosită cândva ca loc de întâlnire pentru tineri și unde aveau loc diverse evenimente, clădirea a primit o nouă formă, iar Hans-Dieter Rutsch, care a documentat într-un film reinventarea ei, a numit-o „o încercare de a vindeca o rană”.

Recent, legat de cafeneaua din Potsdam au apărut diverse critici privitor la păstrarea numelui original, însă galeria prezintă vizitatorilor situația prizonierilor politic din Belarus, invitându-i să participe la proiectul de artă socială #FramedinBelarus.

Minsk a fost unul dintre localurile fondate în orașele din Germania de Est în anii ’70 care au celebrat capitalele Uniunii Sovietie. Potsdam era înfrățit cu Minsk, unde se afla un restaurant numit Potsdam. Materialele folosite pentru interiorul conceput de arhitectul Karl Heinz Birkholz, între 1971 și 1977, au fost aduse din Belarus, iar meniul cuprinde gastronomie belarusă.

Credit foto: Ladislav Zajac