Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Calder, Koons și Hirst din colecția proprietarului Venus Over Manhattan, scoase la licitație
lindemann licitatie damien hirst, the sleep of reason

Calder, Koons și Hirst din colecția proprietarului Venus Over Manhattan, scoase la licitație

Colecționarul și dealerul de artă Adam Lindemann, care deține galeria Venus Over Manhattan, va oferi luna viitoare aproximativ 40 de lucrări din colecția sa în cadrul unei licitații dedicate, la Christie’s, relatează New York Times.

O parte din încasări vor fi donate, a spus el, pentru aripa Metropolitan Museum of Art pentru Africa Subsahariană, Oceania și Americile antice, care este în curs de renovare.

Alexander Calder, Jeff Koons și Miyoko Ito se numără printre artiștii din această vânzare, intitulată „Adam”.

„Oamenii vor râde pe seama mea și vor vorbi despre asta – este în regulă”, a declarat Lindemann despre acest demers oarecum neobișnuit. „Este pentru prima dată într-un deceniu când fac un mare spectacol public. Așa că sunt destul de entuziasmat de asta”, a mai spus el.

Licitația va avea loc pe 9 martie și mai cuprinde lucrări de Damien Hirst, Andy Warhol și Takashi Murakami.

Adam Lindemann a vândut la Christie’s, în 2016, o pânză din 1982 a lui Jean-Michel Basquiat pentru 57,3 milioane de dolari, un record pentru artist la licitație la acea vreme (Lindemann cumpărase tabloul cu 4,5 milioane de dolari în 2004). În 2007, el a vândut tabloul „Hanging Heart (Magenta/Gold)”, de Jeff Koons, la Sotheby’s, pentru 23,5 milioane de dolari (îl cumpărase cu aproximativ 1,2 milioane de dolari în 2003).

Cele mai valoroase lucrări în licitația „Adam”

Printre cele mai importante loturi din licitația de la începutul lunii martie se numără tablouri de Alexander Calder și  Andy Warhol, o sculptură de Jeff Koons, o pictură monumentală de Takashi Murakami și un dulap cu medicamente conceput de Damien Hirst pentru seria „Pharmacy”.

Alexander Calder, „Black Disc with Flags”, cca. 1939 (valoare estimată la 5 milioane – 7 milioane de dolari)

Andy Warhol, „Little Electric Chair”, 1964 (4 milioane – 6 milioane de dolari)

Jeff Koons, „Ushering in Banality”, 1988 (2,5 milioane – 3,5 milioane de dolari)

Takashi Murakami, „The Castle of Tin Tin”, 1998 (1,5 milioane – 2,5 milioane de dolari)

Damien Hirst, „The Sleep of Reason” (foto), 1997 – 1998 (1 milion – 1,5 milioane de dolari)