Caligrafia arabă a fost inclusă în patrimoniul imaterial UNESCO
Într-o declaraţie oficială, UNESCO a descris caligrafia arabă drept “practica artistică a scrisului de mână arab, într-o manieră fluidă, pentru a transmite armonie, graţie şi frumuseţe”, relatează Vogue Arabia.
Forma scrisă a limbii arabe a jucat un rol major în transmiterea culturii în lume şi este sursă de mândrie pentru arabii din lumea întreagă. De-a lungul timpului, scrisul arab s-a transformat dintr-un mijloc de comunicare într-o adevărată artă. În prezent, caligrafia arabă este prezentă şi sub formă de grafitti.
Propunerea de includere a caligrafiei arabe în patrimoniul imaterial UNESCO a fost făcută de 16 ţări vorbitoare de arabă, inclusiv Arabia Saudită, Iordania şi Egipt. Un corolar al acestei iniţiative a fost faptul că Arabia Saudită a declarat 2020 şi 2021 ca fiind anii caligrafiiei arabe.
Ministrul Culturii din Arabia Saudită, prinţul Badr bin Abdullah bin Farhan, a avut o reacţie la decizia UNESCO. “Salutăm această includere a caligrafiei arabe, rezultat al eforturilor regatului de a omagia acest aspect preţios al culturii arabe”, a spus el. Totodată, a adăugat că cele 16 ţări iniţiatoare vor realiza un raport anul viitor, privind evoluţia acestei forme de artă.
Patrimoniul imaterial UNESCO celebrează practici culturale din lumea întreagă
Lista include jocuri, dialecte, feluri de mâncare, dansuri tradiţionale sau chiar practici de vânătoare. Alături de caligrafia arabă, anul acesta a fost adăugat pe listă şoimăritul.