Câlția și Mândrescu, cele mai mari estimări în a doua parte a licitației de primăvară a Artmark
Lucrări de Ștefan Câlția, Ion Mândrescu și Horia Bernea au primit cele mai mari estimări în a doua parte a licitației de primăvară a casei Artmark, dedicată artei postbelice și contemporane, care va avea loc pe 25 mai, la InterContinental Athénée Palace.
Dintre cele 189 de loturi, opere de artă inedite semnate de unii ca Sabin Bălașa, Ion Țuculescu, Constantin Piliuță, Felix Aftene și Corneliu Baba, pictura „Purtătorul de vâsc” (2016), ulei pe pânză de Ștefan Câlția, a primit cea mai mare estimare, de 50.000 de euro.
Ea este urmată de sculptura în bronz „Om, timp, spațiu”, de Ion Mândrescu, de „Grădină (Frumusețea va mântui lumea)”, ulei pe pânză de Horia Bernea, și de „Bivol”, tot de Câlția, fiecare lucrare fiind estimată la 35.000 de euro.
Ștefan Câlția este prezent în licitație cu șapte lucrări, de la aceste uleiuri pe pânză la serigrafii, litografii și tuș pe hârtie. Bernea este prezent cu patru lucrări, Piliuță, cu cinci, însă numele cel mai des întâlnit este Corneliu Baba.
Șaisprezece lucrări ale artistului, considerat cel mai mare portretist român, sunt scoase la vânzare. Cea mai mare estimare a fost acordată pentru uleiul pe pânză „Studii de vioară (Yehudi Menuhin)”, de 7.500 de euro. Printre loturi se află lucrări în cărbune, creioane cerate și tuș pe hârtie, tempera și acuarelă.
Prima parte a Licitației de primăvară a Artmark a avut loc pe 29 martie și a cuprins 151 de loturi, dintre care „Fetița cu fundiță roz”, un portret realizat de Nicolae Tonitza, a înregistrat cea mai mare adjudecare, de 110.000 de euro, sub estimarea maximă.
Acea licitație a înregistrat un total de aproximativ 1 milion de euro și a avut o rată de adjudecare de peste 85%.