Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Camera secretă” a lui Michelangelo din Cappelle Medicee, deschisă în premieră vizitatorilor
la stanza segreta di michelangelo, museo delle cappelle medicee, florenta. foto francesco fantani, courtesy musei del bargello

„Camera secretă” a lui Michelangelo din Cappelle Medicee, deschisă în premieră vizitatorilor

„Camera secretă” a lui Michelangelo descoperită în 1975 în Cappelle Medicee din Florența va fi deschisă periodic pentru grupuri restrânse de vizitatori, începând cu 15 noiembrie.

Pentru prima dată de la descoperirea ei, în 1975, camera secretă a lui Michelangelo va fi deschisă publicului. Micul spațiu accesibil prin Noua Sacristie din Museo delle Cappelle Medicee conține desene în cărbune atribuite lui Buonarroti și va fi deschis, în mod provizoriu, pentru grupuri mici de vizitatori până pe 30 martie 2024.

Stanza Segreta di Michelangelo, descoperită în timpul unor lucrări de reamenajare

În 1975, în timpul unor lucrări de renovare, directorul muzeului, Paolo Dal Poggetto, a cerut restauratorului Sabino Giovannoni să curețe un coridor îngust de sub naosul Noii Sacristii.

Spațiul are o lungime de 10 metri, trei metri lățime și doi metri și jumătate înălțime. Fusese folosit pentru a depozita cărbunele de pucioasă până în 1955. Rămăsese neutilizat, sigilat și uitat mulți ani sub o trapă acoperită de mobilă stuvuită.

Îndepărtând două straturi de tencuială, Giovannoni a descoperit pe pereți mai multe desene de figuri în cărbune și sanguin pe care Dal Poggetto le-a atribuit în mare parte lui Michelangelo.

Teoria lui era că acestea fuseseră realizate în timp ce artistul se refugiase aici în 1530, când starețul din San Lorenzo, Giovan Battista Figiovanni, l-a ascuns de mânia papei Clement al VII-lea, care era înfuriat pentru că artistul (în perioada în care familia Medici fusese alungată din oraș) fusese supraveghetor al fortificațiilor orașului pentru efemerul guvern republican (1527 – 1530). A obținut iertarea familiei după aproximativ două luni, între sfârșitul lunii iunie și sfârșitul lunii octombrie 1530, când a fost în sfârșit liber și și-a reluat îndatoririle în Florența până când a părăsit orașul pentru Roma în 1534.

Dal Poggetto a emis teoria conform căreia desenele reprezintă schițe pentru unele dintre proiectele sale, potrivit arte.it. Lucrările sunt încă subiectul unor dezbateri științifice.

la stanza segreta di michelangelo, museo delle cappelle medicee, firenze. foto francesco fantani, courtesy musei del bargello

Un loc fascinant și „extrem de delicat”

Massimo Osanna, directorul general al muzeelor ce aparțin de Ministerul italian al Culturii, a declarat: „Finalizarea lucrărilor la noua ieșire și adaptările pentru alinierea Muzeului Capelelor Medici la normele de siguranță permit deschiderea Camerei Secrete a lui Michelangelo, un loc extraordinar de fascinant și extrem de delicat din cauza amplasării spațiului îngust din muzeu și a necesității de a proteja desenele în cărbune care se găsesc pe pereți”.

De cealaltă parte, Francesca de Luca, curator al muzeului, a explicat: „O încăpere atât de mică este un adevărat unicum pentru potențialul său evocator excepțional. Pereții săi par că abia pot ține numeroasele schițe de figuri, majoritatea de format monumental, trasate prin semne care atestă o mare claritate a concepției. Acestea sunt însoțite de studii, în mod diferit precise sau sumare, ale unor detalii anatomice, chipuri, posturi neobișnuite”.

„Nu în toate desenele este perceptibilă aceeași tensiune calitativă susținută a graficii lui Michelangelo”, a mai spus curatoarea. „Cu toate acestea, acest loc permite vizitatorilor de astăzi experiența unică de a putea intra în contact direct nu doar cu procesul creativ al maestrului, ci și cu percepția formării mitului său de artist divin, luat ca model de colegii săi contemporani și de tinerii membri ai Accademia delle arti del Disegno, al cărei «Părinte și Maestru» a fost numit Michelangelo, care și-a stabilit sediul în Sacristie în 1563”.

Acces limitat

Limita de patru vizitatori pe interval orar este necesară din nevoia de a alterna perioadele de expunere la lumina LED cu perioade prelungite de întuneric. Temperatura și umiditatea stabile sunt esențiale pentru protejarea artefactelor valoroase, iar Opificio delle Pietre Dure efectuează o monitorizare extinsă. În martie 2024, vor fi efectuate verificări pentru a se stabili fezabilitatea continuării vizitelor.

Nu este permisă fotografierea cu bliț și este solicitată păstrarea liniștii, pentru a respecta atmosfera. Având în vedere scara îngustă de acces în cameră, ea nu este în prezent accesibilă vizitatorilor cu dizabilități și nici, din motive de siguranță, copiilor cu vârste sub 10 ani.

Sala va fi accesibilă, pe bază de rezervare, unui număr maxim de patru persoane pe grup ghidat, în limita a 100 de persoane pe săptămână. Va fi deschisă lunea (orele 15:00, 16:30 și 18:00), miercurea (orele 9:00, 10:30, 12:00, 13:30, 15:00, 16:30 și 18:00), joia (orele 9:00, 10:30, 12:00, 13:30 și 15:00), vinerea (orele 15:00, 16:30 și 18:00) și sâmbăta (orele 9:00, 10:30, 12:00, 13:30, 15:00, 16:30 și 18:00).
Vizitatorii pot petrece cel mult 15 minute în interiorul sălii, însoțiți de personalul de securitate al muzeului.

Biletele pot fi cumpărate la prețul de 20 de euro de persoană (2 euro pentru bilete cu preț redus, gratuit pentru tinerii sub 18 ani), la care se adaugă taxa de rezervare obligatorie (3 euro) și prețul biletului de intrare în muzeu (10 euro normal, 3 euro cu preț redus până la 15 decembrie).

Foto: Stanza segreta di Michelangelo, Museo delle Cappelle Medicee, Florența (c) Francesco Fantani/ Musei del Bargello