
Capodoperă a Renașterii realizată de trei maeștri
O capodoperă a Renașterii a fost realizată de trei maeștri, fiecare lăsându-și amprenta asupra picturii care se află acum în Galeria Națională de Artă din Washington. Este vorba despre „The Feast of the Gods” (1514 – 1529), la care au lucrat Giovanni Bellini, Titian și Dosso Dossi.
Pictura prezintă adunarea unor zei romani, îngrijiți de satiri și nimfe într-o pădure luxuriantă. Printre aceștia se află Jupiter (zeul roman al cerului), Neptun (zeul mării), Apollo (zeul soarelui) și Mercur (zeul comerțului). În spatele lui Mercur se află o nimfă slujitoare și un satir care ține în mână ceea ce se crede a fi cel mai vechi exemplu cunoscut de porțelan chinezesc pictat în arta europeană.
Un alt zeu prezent este zeul roman al vinului, Bachus, redat ca un copil, ghemuit pentru a colecta într-un ulcior vinul care curge dintr-un butoi. Figurile din dreapta sunt nimfa Lotis și zeul fertilității Priapus (caracterizat în artă prin penisul său supradimensionat, acum ascuns sub haine).
Scena este preluată din „Fasti” al poetului Ovidiu, poem în șase cărți publicat pentru prima dată în anul 8 e.n., care examina obiceiurile și poveștile din spatele festivalurilor și sărbătorilor romane. Picturile cu mai mulți zei adunați la o sărbătoare au devenit populare în secolul al XVI-lea în Italia și Europa de Nord, această pictură fiind considerată primul exemplu major al subiectului.
Ultimul tablou complet al lui Bellini
„The Feast of the Gods” a fost prima dintr-o serie de șase scene din sărbători mitologice numite „bacanale” comandate lui Giovanni Bellini de ducele Alfonso d’Este, ducele de Ferrara. Cele șase picturi au fost concepute pentru a fi expuse într-o galerie nou construită în reședința palatină a ducelui, numită „Camerino d’alabastro”.
Acesta avea să fie ultimul tablou complet al lui Bellini, început când artistul avea deja 80 de ani și terminat cu doi ani înainte să moară. Aproximativ un deceniu mai târziu, ducele l-a însărcinat pe artistul Dosso Dossi, originar din Mantua, să refacă scena. Dossi a operat modificări în partea stângă a peisajului și a făcut adăugiri în partea dreaptă sus, adăugând un fazan și frunze strălucitoare unui copac. Deși Dossi este mult mai puțin cunoscut în prezent decât colegii săi colaboratori, el a lucrat pentru duce în mai multe ocazii: a creat o friză pentru Camerino cu scene din poemul epic latin „Eneida” al lui Virgiliu, o altă bacanală de mari dimensiuni și un portret al ducelui în postura de cavaler al Ordinului Sfântului Mihail.
Titian a fost ultimul artist care a lucrat la această pânză. Artistul a fost elevul lui Bellini la Veneția, unde artistul mai în vârstă era unul dintre maeștrii de frunte ai orașului. Spre sfârșitul vieții lui Bellini, Titian și-a asumat responsabilitatea de a finaliza picturile sale neterminate, atunci când ambii artiști erau angajați la Palatul Dogilor. Când a fost chemat să facă modificări la „The Feast of the Gods”, a pictat peste modificările aduse de Dosso peisajului din stânga, adăugând în schimb o scenă montană.
Aceasta nu a fost singura comandă pe care Titian a primit-o de la duce. El a creat două portrete ale lui Alfonso, precum și alte trei bacanale, „The Worship of Venus” și „The Bacchanal of the Andrians” (ambele aflate în colecția Museo del Prado), și „Bacchus and Ariadne” (National Gallery Londra). Artistul pictase și un portret al celei de-a treia și ultime soții a ducelui, Laura Dianti, cu 11 ani înainte de căsătoria lor din 1534, care a avut loc cu puțin timp înainte de moartea ducelui. Se crede că un portret al celei de-a doua soții a lui d’Este, Lucrezia Borgia, apare în „The Feast of the Gods”. Este posibil ca deciziile de compoziție pe care le-a luat Titian cu privire la refacerea acestui tablou să fi fost luate având în vedere celelalte comenzi pentru Camerino al Ducelui.
Aflată în colecția National Gallery of Art din Washington DC, muzeul numește lucrarea „una dintre cele mai importante picturi renascentiste din Statele Unite”. Capodopera este remarcabilă prin modul în care mâna fiecărui maestru contribuitor este clar vizibilă: figurile lui Bellini sunt neretușate, albastrul caracteristic al lui Tizian strălucește prin cer și prin hainele participanților, iar fazanul lui Dossi a rămas în copacul său timp de 500 de ani.