Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Capodopere. De la Andreescu la Ghenie. Colecție particulară”, la Târgu Mureș
capodopere, palatul culturii targu mures

„Capodopere. De la Andreescu la Ghenie. Colecție particulară”, la Târgu Mureș

Expoziția „Capodopere. De la Andreescu la Ghenie. Colecție particulară” va fi deschisă în perioada 10 mai – 30 iulie, la etajul al doilea al Palatului Culturii din Târgu Mureș.

Curator este Ioan Șulea, pictor și șeful secției de Artă a Muzeului Județean Mureș.  Invitați speciali la evenimentul de deschidere sunt dr. Iulia Mesea, istoric de artă și muzeograf la Muzeul Național Brukenthal, și Soós Zoltán, primarul orașului Târgu Mureș.

Expoziția-eveniment reunește capodopere ale marilor maeștri ai artei românești, selectate dintr-o importantă colecție particulară târgumureșeană. Vor putea fi admirate lucrări semnate de artiștii consacrați ai secolului al XIX-lea și de cei care au făcut trecerea spre secolul XX – Ioan Andreescu, Ștefan Luchian, Nicolae Vermont -, alături de lucrările  faimoșilor interbelici Nicolae Tonitza, Gheorghe Petrașcu, Theodor Pallady, Jean Al. Steriadi.

Lor li se adaugă artiștii transilvăneni – Simon Hollósy, Ziffer Sándor, Nagy Oszkár, Jándi Dávid, Aurel Ciupe, Ion Vlasiu, Eugen Gâscă, Hans Eder -, dar și maeștri creatori de școală postmodernă – Corneliu Baba și Alexandru Ciucurencu – și contemporanii Ion Alin Gheorghiu, Horia Bernea, Georgeta Năpăruș, Sorin Ilfoveanu, Ștefan Câlția, Mircea Suciu, Adrian Ghenie.

Lucrări clasate Patrimoniu cultural național

Colecția din care a fost făcută selecția cuprinde aproximativ 300 de lucrări de pictură, precum și de sculptură și grafică. Ea se remarcă prin varietate: artiști, tehnici și perioade de creație și prin numărul însemnat de lucrări de mare valoare. Multe dintre ele au fost tranzacționate la prețuri record de piață. În plus, 19 lucrări sunt clasate Patrimoniul cultural național, dintre care nouă, în categoria Tezaur.

Din colecția al cărei nume nu a fost dezvăluit de organizatori au fost organizate anterior patru expoziții la importante instituții de cultură naționale și internaționale: Muzeul Național Brukenthal (2013 și 2016), Muzeul de Artă din Brașov (2014) și Centrul Cultural Român din Budapesta (2016).

Expoziția va putea fi vizitată, de marți până vineri, între orele 09:00 și 17:30, iar sâmbăta și duminica, între orele 09:00 și 15:30.