Semnificaţia ornamentelor de pe artefactele tradiţionale, în expoziţie la Muzeul „Nicolae Minovici”
Muzeul „Nicolae Minovici” propune publicului o expoziţie în care explică semnificaţia ornamentelor de pe obiectele de artă populară.
Expoziţia „Ghid de ornamentică tradițională în colecția Muzeului Nicolae Minovici” va fi deschisă în 8 noiembrie, la ora 10.00, în sala de conferinţe a muzeului din strada Dr. Nicolae Minovici, nr 1.
Artefactele tradiționale poartă o funcție simbolică, transmisă prin forma obiectului, dar mai ales prin ornamentică. Experţii de la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici invită publicul să descopere reprezentările decorative care se regăsesc pe obiectele din colecție.
Mituri şi poveşti
„Publicul este invitat să perceapă această expunere ca pe un ghid alternativ de vizitare a expoziției de bază din interiorul muzeului, pornind de la simboluri. Încă de la intrarea în grădina muzeului suntem întâmpinați de poarta de lemn pe care apar simboluri celeste: soarele și luna, personaje principale ale basmelor vechi românești. Un patrulob decorativ, așezat la intrarea în muzeu, ne atrage atenția că biografia doctorului Nicolae Minovici s-a aflat mereu sub însemnul muncii: în jurul unui stup de albine, stă scris dictonul latin «Labor Improbus Omnia Vincit», («Munca stăruitoare învinge totul»)”, spun curatorii expoziţiei, Silvia Zamfir, Mădălina Manolache și Ionuț Banu.
Vizitatorul va observa că arta populară românească s-a manifestat în tehnici de lucru și materiale variate: ceramică, lemn, țesături.
Mesaje în arta tradiţională
Publicul va identifica numeroase motive şi mesaje în arta tradiţională, unele apreciate în mod special de Nicolae Minovici.
Astfel, ceramica transilvăneană a fost decorată cu motivul lalelei iar costumul tradițional și mai ales cămașa femeii a avut rolul de a transmite mesaje legate de statutul social al purtătoarei, în funcție de vârstă și stare civilă prin intermediul coloritului și al motivelor înfățișate.
Rozeta era simbolul universal al Soarelui întâlnit în arta a numeroase culturi iar Soarele – simbol purificator, asociat acțiunii terapeutice și chiar divinității, a fost supra-folosit de Minovici în expunerea originală a vilei-muzeu, existând pe numeroasele artefacte ale colecției.
Mitul Calandrianonului era o pasăre fantastică înzestrată cu calități tămăduitoare iar simbolurile religioase au fost incluse în decoraţia obiectelor de uz casnic, potrivit curatorilor.
Expoziția „Ghid de ornamentică tradițională în colecția Muzeului Nicolae Minovici” va putea fi vizitată în perioada 8 noiembrie 2023 – 28 ianuarie 2024.
Foto credit: Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici