Carte, pictură, grafică și ceramică, la Muzeul Național „Constantin Brâncuși”
Trei expoziții vor fi vernisate pe 25 martie la Muzeul Național „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu.
„Ex libris Brâncuși” – expoziție itinerantă, ai cărei curatori sunt Zuzu Caratănase și Anastasia Stoiciu, „Cognoscibilis” – expoziție de grafică, gravură și ceramică semnată Zuzu Caratănase și Ovidiu Ionescu, și „Omaggio” – expoziție de picturi și desene de Bianca Culuș vor fi vernisate de la ora 17:00.
Mai mult de 200 de artiști din țară și străinătate, tribut lui Brâncuși
Expoziţia „Ex-Libris Brâncuși” reunește lucrările a peste 200 de artiști plastici – graficieni, pictori, sculptori, ceramiști din România, Republica Moldova, Bulgaria, Ungaria, Serbia și Turcia, fiind un tribut adus „maestrului Infinitului”.
Expoziția beneficiază de participarea unor personalităţi precum Grigore Leşe, Ştefan Câlţia, Mircia Dumitrescu, Aurel Bulacu, Alexandru Ghilduş, Bogdan Hojbotă, Napoleon Tiron, Costel Iacob şi Mihai Tugearu. Expoziţia „Ex-Libris Brâncuși” îl omagiază pe Constantin Brâncuşi și contribuția sa la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura modernă.
Discurs vizual cu două direcții artistice autentice
Expoziția de grafică, gravură și ceramică intitulată „Cognoscibilis” este semnată de doi artiști plastici profesioniști, ZuZu Caratanase și Ovidiu Ionescu.
Ei vor prezenta publicului un discurs vizual cu două direcții artistice autentice, urmărind reliefarea valorilor de ordin estetic, măiestria dar și etalarea registrului meșteșugăresc. Atât ZuZu Caratanase, cât și Ovidiu Ionescu, sunt doi dintre cei mai importanți artiști contemporani impunându-se atât pe scena națională cât și pe cea internațională.
ZuZu Caratănase (n. 14.05.1985, Tulcea) a absolvit Universitatea Națională de Arte din București, are studii de master și doctorat. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și profesor asociat la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași (din 2021). A fost profesor asociat la Universitatea Națională de Arte din București (2008 – 2016), profesor invitat la patru academii și universități din Torino (Italia), Tournai (Belgia), Shumen (Bulgaria) și Chișinău (Republica Moldova).
Are o experiență de 22 ani în domeniul arte vizuale, peste 40 expoziții personale și mai mult de 500 expoziții de grup în țară și străinătate. A fost, între altele, decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de „Cavaler” conferit de Președintele României. Este laureat al Premiului Academiei Române, Premiului Ministerului Culturii din România și al Premiului Ministerului Educației din România.
Ovidiu Ionescu (n. 17.05.1965, București) a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Capitală și are studii de doctorat. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și conferențiar la Universitatea Națională de Arte din București. Are o experiență de 43 ani în domeniul arte vizuale, peste 30 expoziții personale și peste 300 expoziții de grup în țară și străinătate, mai mult de 50 medalii, premii și distincții. A fost, între altele, decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de „Cavaler” conferit de președintele României, cu Premiul Ministerului Culturii din România, Premiul pentru Artă Decorativă acordat de Uniunea Artiștilor Plastici din România și Distincția Uniunii Artiștilor Plastici din Bulgaria.
Pictură și desen din noul val de tineri creatori
Expoziția de pictură și desen intitulată „Omaggio” e semnată de pictorița de origine aromână Bianca Culuș, al cărei curator este Ovidiu Ionescu, conf. univ. dr. la Universitatea Națională de Arte din București.
Bianca Culuș (n. 4 august 1998, Constanța) este în prezent masterandă la departamentul Pictură din cadrul Universității Naționale de Arte din București. A absolvit Universitatea „Ovidius” din Constanța – Facultatea de Arte (2018 – 2021); absolventă a Colegiului Național de Arte „Regina Maria” din Constanța – secția Pictură.
A avut până în prezent două expoziții personale, a participat la peste 30 expoziții de grup în (România și Republica Moldova) și a obținut aproximativ 15 premii la diferite concursuri. Între acestea – Premiul pentru Tineret acordat de Ministerul Culturii din România (2020) și Premiul Ritului Scoțian Antic și Acceptat din România (2020).