Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Cea mai amplă expoziţie de desene din Renaşterea italiană organizată în Marea Britanie
rafael cele trei gratii

Cea mai amplă expoziţie de desene din Renaşterea italiană organizată în Marea Britanie

Aproximativ 160 de lucrări realizate de peste 80 de artiști, printre care Michelangelo, Rafael, Tiţian și Leonardo da Vinci, vor fi expuse în ceea ce a fost descrisă drept cea mai amplă expoziție de desene din Renașterea italiană organizată în Marea Britanie.

Preluată din colecția regală, expoziția, care se va deschide la King’s Gallery din Palatul Buckingham în noiembrie, va cuprinde peste 30 de lucrări expuse pentru prima dată și alte 12 lucrări care nu au mai fost prezentate până acum în Marea Britanie.

Multe dintre acestea au fost create de artiști ca pregătiri pentru proiecte care includ picturi, gravuri și sculpturi, dintre care se remarcă o lucrare cu cretă roșie a lui Rafael cu „The Three Graces”, circa 1517-18, care este un studiu al unui model în trei ipostaze, realizat pentru fresca sa „The Wedding Feast of Cupid and Psyche in the Villa Farnesina”, Roma.

Alte lucrări notabile includ un studiu în cretă al unui struț, circa 1550, atribuit lui Tiţian, și „The Virgin and Child With the Young Baptist”, circa 1532, de Michelangelo.

Costume fantastice

O lucrare impresionantă este „A Costume Study for a Masque”, de Leonardo da Vinci, circa 1517-18. Leonardo și-a petrecut ultimii ani din viață la curtea franceză și a conceput costume fantastice pentru festivitățile organizate de regele Franței, Francisc I. „În acest studiu extravagant, el își demonstrează abilitățile prin stratificarea bogată a țesăturilor, inclusiv panglici, pene, blănuri, mâneci și pantaloni matlasați”, a declarat colecția regală.

Printre lucrările unor artiști mai puțin cunoscuți se numără studiul lui Paolo Farinati, din 1590, reprezentând trei figuri mitologice sub un arc, pe care artistul a înscris instrucțiuni pentru asistenții săi.

Expoziţia „Drawing the Italian Renaissance” va fi deschisă la King’s Gallery, Palatul Buckingham, din 1 noiembrie până în 9 martie.

Foto credit: Royal Collection, detaliu din „The Three Graces”, circa 1517-18, Rafael