Cea mai importantă retrospectivă a operei artistului suprarealist român Victor Brauner, la Timișoara
Cea mai importantă retrospectivă a operei artistului suprarealist român Victor Brauner va fi organizată, în 2023, la Muzeul Național de Artă Timișoara.
„Victor Brauner: invenții și magie” – cea mai importantă expoziție din Europa de Est dedicată artistului suprarealist de origine română – va fi co-organizată de ArtEncounters și găzduită de Muzeul Național de Artă Timișoara începând cu luna februarie 2023.
Expoziția – curatoriată de Camille Morando, unul din curatorii celei mai recente expoziții de amploare dedicate artistului, găzduită în 2019 la Muzeul Național de Artă Modernă – Centrul Pompidou (Paris) – face parte din programul Timișoara Capitală Europeană a Culturii.
În premieră românească vor fi prezentate mai mult de 90 de lucrări – picturi, desene, sculpturi și obiecte reprezentative pentru întreg parcursul carierei lui Victor Brauner, atât din perioada românească, cât și din perioada pariziană.
Muzeul Național de Artă Timișoara va beneficia de un împrumut excepțional de 40 de lucrări parte din prestigioasa colecție a Centrului Pompidou, alături de lucrări din colecțiile muzeelor Saint-Étienne Métropole (MAMC+), Musée Cantini Marseille, din alte muzee din România și colecții private din țară și străinătate.
Expoziția retrospectivă își propune să funcționeze ca un omagiu adus acestei figuri centrale, relevante pentru suprarealismul internațional.
Victor Brauner, figură emblematică a avangardei bucureştene
Victor Brauner s-a născut la Piatra Neamţ şi s-a afirmat ca figură emblematică a avangardei bucureştene în anii 1920. După două şederi în Franţa (1925-1926 şi 1930-1935), Brauner s-a alăturat în 1933 mişcării suprarealiste iniţiate de Andre Breton, şi în 1938 s-a mutat definitiv la Paris. În acelaşi an, artistul și-a pierdut un ochi şi a devenit, pentru mişcarea suprarealistă, „pictorul vizionar”, capabil de premoniţii.
Din perspectiva curatoarei Camille Morando, Victor Brauner este unul din cei mai mari artişti suprarealişti: „El este un artist deosebit în istoria artei cu o operă originală, complexă, erudită, plină de umor şi inventivitate, hrănită de originile sale româneşti, de ezoterisme din cele mai secrete, de arta parietală şi de arta primitivă”.
Foto: V. BRAUNER, Autoportrait, 1931. Legs de Mme Jacqueline Victor Brauner, 1986. © Adagp, Paris © Centre Pompidou, Paris, Musée national d’art moderne – Centre de création industrielle/ Philippe Migeat/ Dist. RMN-GP