Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Cea mai mare colecție de icoane pe sticlă scoasă la vânzare la București
expoziția de artă sacră, inclusiv câteva rarități și o secvență din colecția istoricului mircea deac, artmark

Cea mai mare colecție de icoane pe sticlă scoasă la vânzare la București

Cea mai mare colecție de icoane pe sticlă transilvănene și importante icoane vechi românești, unele din perioada Movileștilor Moldovei și a lui Constantin Brâncoveanu și Nicolae Mavrocordat, precum și o icoană veneto-cretană de sec. XVI vor fi scoase la vânzare pe 6 decembrie, la Artmark.

Icoanele vechi sau de autor întrunesc calități de obiect de colecție cu valoare estetică, documentară și istorică, pe lângă funcția de obiect de cult sau simbol religios. O rară apariție în licitație este icoana pe glajă „Masa Raiului”, pictată de apreciatul zugrav Ioan Costea Verman. Piesa rară a fost realizată în Mărginimea Sibiului în perioada 1830-1850 și are prețul de pornire de 350 de euro. Nu sunt cunoscute alte icoane de Costea Verman cu această temă iconografică, cel puțin nu în colecțiile publice din România.

O altă piesă extrem de rară este icoana „Plângerea lui Iisus”, realizată de celebrul zugrav Savu Moga. Icoana de colecție este datată 17 februarie 1848 (în perioada așa-numitei „revolte a poeților moldoveni” la Iași, în cadrul Revoluției din 1848) și are un preț de pornire de 450 de euro. Până în acest moment se cunoaște o singură altă icoană pe sticlă de Savu Moga, având această temă iconografică, într-o colecție particulară din Cârțișoara.

O altă raritate, datată 1888 și având un preț de pornire de 400 de euro, este icoana pe glajă „Răstignirea Domnului și 12 scene” realizată de zugravul Pavel Zamfir.

Icoane pictate de Matei Țâmforea între cele 210 loturi

Alte icoane rare, care sunt scoase la licitație cu această ocazie, sunt pictate de vestitul zugrav Matei Țâmforea: „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” (1886) și „Iisus Hristos Împărat și Mare Arhiereu” (1871). Ultima temă iconografică, conform literaturii de specialitate, se regăsește la Țâmforea doar în alte trei icoane (una în patrimoniul Academiei Române, iar alte două în colecția familiei Mușat). Ambele icoane de Țâmforea pornesc în licitație de la prețul de 400 de euro.

O apariție-premieră în România este medalionul „Maica Domnului cu Pruncul (Madona Neagră – Protectoarea Poloniei)”. Pentru prețul de pornire de 400 de euro se va vinde în licitație pe 6 decembrie piesa realizată în a doua jumătate a secolului al XIX-lea într-un celebru atelier din Varșovia. Iconița rotundă, lucrată în bronz, tempera și foiță de aur pe lemn a fost destinată să fie purtată la gât de arhierei.

Cele 210 icoane care vor fi licitate sunt expuse la Palatul Cesianu-Racoviță. Expoziția este deschisă de luni până duminică, în intervalul orar 10:00-20:00. Accesul este gratuit, iar vizitatorii pot primi consultanță din partea reprezentanților casei Artmark.