Cea mai mare creație Dalí din lume, la Madrid
Cea mai mare creație Salvador Dalí din lume, o draperie de 18 metri inspirată de muzica lui Wagner, pictată pentru un spectacol de balet din 1939, a ajuns la Círculo de Bellas Artes din Madrid.
Decorul original pe care artistul catalan l-a proiectat și pictat pentru „Bacanal”, baletul „paranoic” al Ballets Russes de Monte-Carlo, cu coregraful Léonide Massine la conducere, care a avut premiera în 1939, a fost cumpărat la licitație de galeristul madrilen Jorge Alcolea.
În total, 13 draperii, între care una lungă de 18 metri în perfectă stare, sunt expuse acum pentru prima dată în Spania la Círculo de Bellas Artes din Madrid.
Acesta este unul dintre proiectele ambițioase, dar puțin cunoscute ale artistului.
„El Dalí más grande del mundo” este deschisă până în 6 ianuarie în Sala Teatro Fernando de Rojas a CBA.
Scenografia, expusă în SUA până în 2019
Donate de unul dintre cei aproximativ 30 de dansatori din spectacol, draperiile au ajuns la sfârșitul anilor 1960 la Universitatea Butler din Indianapolis, unde au fost expuse până în 2019. Universitatea le-a scos la vânzare la licitație publică, unde au fost achiziționate de Alcolea pentru un preț confidențial.
Lucrarea originală, semnată Dalí și Gala pe spatele draperiei principale, asigurată pentru 10 milioane de euro, a reușit să păstreze o parte din pigmentul original. Pentru această expoziție, care prezintă pentru prima dată întreaga scenografie creată de pictorul suprarealist – expusă parțial la cea de-a VII-a ediție a Salonului de Artă Modernă de la Madrid, în 2024 -, a fost realizat un proces de fixare a picturii, dar nu a fost vorba despre o restaurare, după cum a precizat Alcolea la deschiderea expoziției.
Decor pregătit în 15 zile
Léonide Massine i-a dat lui Dalí sarcina de a pregăti în 15 zile un decor pentru ceea ce avea să fie primul său balet, dar nu singurul. Au urmat „Labirintul” (1941) (gândit ca a doua parte a „Bacanal”, inspirat de o scenă din uvertura „Tannhäuser” de Richard Wagner), „Tristan nebunul” (1944) și „Colocviul sentimental” (1944).
„Bacanal” a fost prezentat cu succes în premieră la 9 noiembrie 1939, la Metropolitan Opera House din New York, spre surprinderea lui Dalí, care nu a putut participa la premieră din cauza izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial. Din cauza deciziei de a nu amâna spectacolul, creatoarea Coco Chanel, care se ocupa de costume, a decis să nu le trimită. Creatoarea ucraineană Barbara Karinska (câștigătoare a unui Oscar pentru costumele din „Joan of Arc” (1948) de Victor Fleming) a fost cea care a trebuit să le creeze în grabă, astfel, unii dansatori au urcat pe scenă fără a fi îmbrăcați.
Ultima reprezentație a avut loc în 1967, la Monaco, după un lung turneu prin teatrele din Statele Unite. Au existat foarte puține înregistrări din spectacol, însă un video de 22 de minute a fost recuperat pentru expoziție.
Credit foto: Círculo de Bellas Artes