Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Cea mai mare pictură de şevalet a lui Alexandru Rădvan, la Muzeul de Artă Craiova
alexandru radvan

Cea mai mare pictură de şevalet a lui Alexandru Rădvan, la Muzeul de Artă Craiova

Alexandru Rădvan expune la Muzeul de Artă Craiova recente lucrări de pictură și sculptură sub titlul „Zilele unui Colos”. Expoziția curatoriată de Cătălin Davidescu şi Diana Dochia va fi vernisată pe 17 iunie, la ora 17:00.

Cunoscut pentru picturile sale de mari dimensiuni, Rădvan va prezenta în premieră lucrarea „Ultima zi pe Pământ”, cea mai amplă pictură de şevalet din creaţia artistului expusă până acum, 3 metri înălţime şi 5,70 metri lăţime. Expoziţia cuprinde mai mult de 20 de lucrări de pictură de mari dimensiuni realizate în perioada 2021 – 2023 şi o serie de sculpturi din perioada 2022 – 2023, ce vor fi prezentate pentru prima dată publicului.

Dialog între lucrările artistului şi spaţiul expoziţional

Expoziţia „Zilele unui Colos” a fost gândită ca un dialog între lucrările artistului şi spaţiul expoziţional pe care acestea îl populează. Personajele plăsmuite de Alexandru Rădvan sunt desprinse adesea din mitologia greacă şi romană pentru a fi reintegrate în parcursul istoriei artei contemporane. Ulise, Hercule, Pigmalion, seria Cerberilor sunt reinterpretări ale vechilor mituri şi mitologii, prin care artistul aduce un comentariu fin timpurilor contemporane. Coloşii, din această nouă serie de lucrări, continuă preocupările conceptuale ale creaţiei lui Rădvan din ultimii zece ani. Venită din negura timpului, figura Colosului ia în stăpânire pânza, desenată supradimensionat în cărbune transmiţând o senzație de linişte şi calm.

Alexandru Rădvan descrie această serie nouă de lucrări astfel: „Eu sunt colosul. Cu fiecare anotimp care trece și care mă poartă mai aproape de o vară eternă, colosul crește în jurul meu și mă prinde ca într-un cocon. Aud de la alți oameni că timpul se comprimă, că planeta se schimbă, că holocaustul nuclear e aproape, că soarele e periculos, că tinerii nu știu nimic și vor duce lumea la distrugere. Aud că nu mai contează nimic. Văd multă teamă și multă indiferență, văd lozinci goale pe dinăuntru, văd oameni foarte grăbiți. Văd foarte multă îngrijorare. Colosul preia vibrațiile aerului, le filtrează prin sitele istoriei și ale mitului și îmi transmite că omenirea a fost mereu îngrijorată. Colosul îmi arată că ceea ce pot cu adevărat să fac, este să încerc să pun laolaltă micile fragmente de liniște și să încerc să compun un teritoriu calm, dincolo de bariera cinismului, sloganurilor, corectitudinilor de tot felul, panicii, presiunilor. Un loc în care s-ar putea întâlni cu alți coloși, ai altor oameni”.

Scurtă biografie Alexandru Rădvan

Alexandru Rădvan (n. 1977, Bucureşti) este absolvent al Universităţii de Arte Bucureşti, Facultatea de pictură, clasa prof. Florin Mitroi şi lector la departamentul de pictură al universitătii. Cu un doctorat în Ştiinţa imaginii conferit de Universitatea Bucureşti, Alexandru Rădvan expune constant de la sfârşitul anilor 1998, fiind unul dintre reprezentanţii marcanţi ai artei contemporane româneşti.

A expus în centre de artă contemporană importante, muzee şi galerii din Berlin, New York, Roma, Paris, printre care „Gânduri despre soare şi un mit”, Muzeul Minovici, Bucureşti (2022), „Mythical Flesh”, Anaid Art Gallery, Berlin (2021); „Atelierul Sculptorului”, Muzeul de Artă, Arad, România (2018); „Monumente în mişcare – Barbar”, Institutul Cultural Francez, Bucureşti, România (2018); „Divine decadence” Kasteel van Gaasbeek, Gaasbeek, Belgia (2016); „Învăţământul artistic din Bucureşti şi arta românească după 1950”, Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC), Bucureşti, România (2015); „Badly Happy”, Marina Abramović Institute West (The Performance Art Institute), San Francisco, S.U.A (2010); „Messiahs”, Modem-Center for Modern and Contemporary Art, Debrecen, Hungary (2009).

Lucrările lui se regăsesc în importante colecţii publice şi private din România, Germania, Belgia, Austria, Israel, Franţa, Italia, Grecia şi SUA. Lucrează şi trăieşte în Bucureşti. Din 2005, este reprezentat de Anaid Art Gallery Bucureşti/Berlin.

Expoziţia de la Craiova va putea fi vizitată de public în perioada 18 iunie – 31 august 2023, de miercuri până duminica între orele 10:00 și 17:00, în prima zi de miercuri a fiecărei luni intrarea fiind gratuită.