Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Cea mai scumpă monedă antică din lume, returnată Greciei
eid mar, moneda, roma numismatics

Cea mai scumpă monedă antică din lume, returnată Greciei

Eid Mar, cea mai scumpă monedă antică din lume, după ce a fost vândută în 2021 la o licitație pentru 4,2 milioane de dolari, a fost repatriată în Grecia în această săptămână, după ce o anchetă a agenților Homeland Security a descoperit că moneda din aur a fost vândută folosindu-se o proveniență falsă.

Alte 28 de artefacte antice sustrase din Grecia s-au întors de asemenea în cadrul unei ceremonii de predare-primire organizată de biroul procurorului districtual din Manhattan.

Eid Mar, bătută de Brutus pentru comemorarea asasinării lui Iulius Caesar

Monedele Eid Mar au fost bătute de Brutus pentru a comemora asasinarea lui Iulius Caesar la 15 martie 44 î.e.n., cunoscută în prezent sub numele de Idele lui Martie. Au fost emise ediții în argint, pentru a fi folosite ca monedă, și în aur, ca amintire pentru oficialii de rang înalt. Dintre cele din aur, se știe că au rămas doar trei.

„Traficul de antichități este o afacere de multe miliarde de dolari, în care jefuitorii și contrabandiștii obțin profit pe seama patrimoniului cultural, iar Grecia – recunoscută de mult timp ca fiind leagănul civilizației occidentale – este deosebit de predispusă la acest tip de activitate infracțională”, a declarat Ivan J. Arvelo, agent special Homeland Security Investigations din New York. „Aceste artefacte prețioase datează încă din anul 5000 î.e.n. și reprezentau o parte valoroasă a vieții în lumea antică. Suntem onorați să ne alăturăm astăzi partenerilor noștri în repatrierea acestui patrimoniu cultural neprețuit către poporul elen”, citează artnews.com.

Printre artefactele repatriate se află o urnă funerară care a conținut odinioară rămășițele unei persoane decedate dintr-o cameră mortuară. „Grupul familial neolitic”, o colecție de cinci figurine umane și animale sculptate în marmură din perioada 5000-3500 î.e.n., a fost de asemenea returnată Greciei. Grupul a fost expus la Metropolitan Museum of Art din New York, care îl acceptase ca împrumut, până când a fost confiscat la începutul acestei luni.