Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Cel mai recent autoportret al lui David Hockney, prezentat în premieră la Universitatea Cambridge
autoportret hockney 2021

Cel mai recent autoportret al lui David Hockney, prezentat în premieră la Universitatea Cambridge

Cel mai recent autoportret al reputatului artist britanic David Hockney va fi expus la Fitzwilliam Museum din Universitatea Cambridge.

Expoziția „Hockney’s Eye: The Art and Technology of Depiction”, deschisă în perioada 15 martie – 29 august 2022 la muzeul universității și în Heong Gallery a Downing College, explorează felul în care artistul vede și descrie arta și va prezenta în premieră cel mai recent autoportret, pictat în noiembrie 2021 în Normandia.

Pe lângă acesta, expoziția cuprinde mai multe lucrări ce nu au mai fost prezentate public în Marea Britanie.

Jane Munro, co-curator la Fitzwilliam Museum, a spus, potrivit The Guardian, că expoziția este prima care oferă „o serioasă examinare științifică a ideilor lui Hockney, precum și a artei lui”.

Prin intermediul picturilor, desenelor, videoclipurilor, picturilor iPad și machetării 3D inovative, expoziția, a adăugat ea, „explorează viziunile lui Hockney despre cum arta trecutului a fost creată, ce a învățat el din ea și cum a transformat-o”.

David Hockney, în vârstă de 84 de ani, este cunoscut drept critic al fotografiei și al perspectivei „renascentiste” liniare, spunând că sunt neadevărate pentru experiența noastră reală cu mediul vizual.

„Lumea este mare”, a scris el. „Ochiul este conectat minții, vedem cu memoria… O fotografie vede totul dintr-o dată – într-un click al lentilelor dintr-un singur punct de vedere –, dar noi nu”.

În 1999, Hockney a devenit interesat în folosirea uneltelor optice de artiști înainte de apariția fotografiei, în 1839. El a spus că instrumentele optice „nu desenează pentru tine”, idee controversată în rândul istoricilor de artă și abordată în cartea lui din 2001, „Secret Knowledge”.

La muzeul Universității Cambridge, creațiile lui vor fi expuse alături de lucrări istorice ale unor artiști ca William Hogarth, Vincent van Gogh, Claude Monet, John Constable și Andy Warhol.

Inovația lui Hockney în a capta spațiul și realitatea vizuală

O altă parte a expoziției va fi la Heong Gallery. Aici va fi consemnată abordarea inovativă a lui Hockney de a capta spațiul și realitatea vizuală din anii ’60 până în prezent. Începând cu un desen realizat în timpul studiilor la Royal College of Art în 1959, expoziția va cuprinde emblematicele sale picturi realizate în America în anii ’60 – ’70, colaje foto din anii ’80 și unul dintre primele desene digitale realizate de el.

Ea va culmina cu o lucrare digitală de dimensiunea unui perete ce cuprinde recentele experimente ale artistului cu fotografia digitală.

O selecție de desene realizate în 1999 – 2000 cu ajutorul unei camera lucida (instrument optic patentat în 1806 de William Hyde Wollaston pentru a facilita schițarea precisă a obiectelor) va fi prezentată în Dutch Gallery.

Credit foto: PA