Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Cele mai frumoase tablouri care prezintă întâlnirea Regilor Magi cu Iisus
hieronymus bosch triptych of the adoration of the magi

Cele mai frumoase tablouri care prezintă întâlnirea Regilor Magi cu Iisus

Creații semnate Fra Angelico, Memling, Van der Weyden, Hieronymus Bosch, Rubens, El Greco, Tiziano Vecellio și Velázquez ce înfățișează Regii Magi și întâlnirea lor cu Iisus sunt considerate unele dintre cele mai frumoase tablouri dedicate venerației.

În Spania, noaptea de 5 spre 6 ianuarie este una magică, plină de emoţii pentru copii, de credinţă şi speranţă pentru cei mari, după cum prezintă Instituto Cervantes de Bucarest. Este noaptea în care copiii primesc cadourile cerute în scrisorile trimise celor trei Regi Magi.

Tradiţia spune că, în noaptea de 5 ianuarie, copiii trebuie să pregătească în balcoanele caselor mâncare pentru Regi şi o găleată cu apă pentru cămilele acestora. Gaspar, Melchior şi Baltazar sunt aşteptaţi de mulţimi, în frunte cu edilii oraşelor; primarii le înmânează cheile magice ce „deschid” porţile caselor în care locuiesc copiii.

Veniţi tocmai din Orient, ei aduc daruri pentru cei mici. Tradiţia rememorează momentul în care cei trei au oferit aur, smirnă şi tămâie pruncului Iisus. Defilarea Regilor Magi este una dintre cele mai frumoase și somptuoase tradiţii spaniole.

Noche de Reyes în muzee

În ajunul Noche de Reyes (noaptea regilor, n.r.), publicația El Cultural a întocmit o listă a celor mai frumoase picturi din colecțiile Muzeelor Prado și Thyssen-Bornemisza care reprezintă acest fragment biblic.

Museo Thyssen-Bornemisza a dedicat, în 2015, o expoziție acestuia, cu 13 picturi, creații ale unora ca Luca di Tommé și Marc Chagall.

Fragmentul biblic a fost amplu reprezentat în artă, atingând un maxim de expresie în timpul Renașterii.

Artiști precum Fra Angelico, Memling, Van der Weyden, El Bosco, Rubens, El Greco, Tiziano și Velázquez au transpus aceeași scenă – trei magi prezentați unoeri în genunchi în  fața pruncului Iisus, căruia îi oferă daruri.

Scenografia și numărul de personaje variază de la un pictor la altul.

Magii de la Museo del Prado

În cel mai popular muzeu din Madrid se regăsesc lucrări ale mai multor artiști care au abordat această temă. Între ele, se află „Tríptico de la Adoración de los Magos” (1470 – 1472), pictură în ulei semnată Hans Memling inspirată parțial de „Tríptico de Santa Columba”, de Rogier van der Weyden, al cărui discipol a fost.

În 1494, Hieronymus Bosch, unul dintre artiștii ale căror lucrări atrag cei mai mulți vizitatori în Muzeul Prado, a pictat „Tríptico Adoración de los Reyes Magos”, o lucrare complexă, plină de detalii. În tabloul din stânga apare, surprinzător, Iosif (San José) în spatele scenei, stând ghemuit și spălând scutecele pruncului Iisus, în timp ce în dreapta apare Agnes de Gramme, protejata Sfintei Agnes.

În tabloul central are loc acțiunea principală, într-o casă dărăpănată, cu Fecioara Maria și un copil slab căruia regii magi îi oferă daruri, într-un stil ce amintește de compozițiile lui Jan van Eyck.

Bosch a inclus scene din Vechiul Testament în costumele magilor, dar și pe Anticrist, care apare lângă iesle cu o pelerină ce îi acoperă jumătate de trup, o bufniță și scene de luptă în plan îndepărtat, toate acestea ajutând la înțelegerea scenei și demonstrează încă o dată măiestria artistului.

„Adoración de los Reyes Magos” (1609), de Rubens, prezintă scena pe timp de noapte, în exterior și este plină de personaje. Compoziția a fost realizată în două etape – 1608 – 1609 și 1628 – 1629.

Zece ani mai târziu, Velázquez a creat propria versiune a povești. Este vorba despre o operă parte din etapa seviliană a artistului.

Pieter Bruegel cel Tânăr a realizat, la finalul secolului XVI, o pânză în care Iisus primește magii într-un șopron în ruină. Pare că este o copie a versiunii lui Pieter Buegel cel Bătrân în care pot fi observate influențe ale tripticului lui Bosch.

Acestea nu sunt singurele opere de artă din Prado dedicate fragmentului biblic. În colecție se regăsesc și lucrări pe această temă semnate de Pedro Maíno, Fray Juan Bautista Maíno, Eugenio Cajés, Francesco Rizi și Goya.

Magii de la Museo Thyssen-Bornemisza

La Thyssen-Bornemisza, se regăsește o versiune a scenei semnată de Luca di Tommè, una dintre figurile remarcabile ale Sienei secolului XIV. Compoziția o prezintă pe Fecioara Maria așezată pe o pernă și pruncul Iisus binecuvântându-l pe Melchior care se sprijină în coroană.

Ieslea pare o grotă în dreptul intrării căreia se află Iosif, care privește cu atenție darul oferit de Melchior. În stânga se află Gaspar și Baltazar, iar în dreapta îngerii care urmăresc scena.

În muzee și galerii lume există multe alte opere ce prezintă acest fragment, precum lucrarea lui Alberto Dureri aflată la Uffizi din Florența și a lui Giotto, ce poate fi admirată în capela Scrovegni din Padova.

Foto: Tripticul lui Bosch, Credit: Museo del Prado