Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Centenar Dragoș Morărescu, la Galeria Romană
afiș dragoș morĂrescu centenar

Centenar Dragoș Morărescu, la Galeria Romană

O retrospectivă Dragoș Morărescu va marca, la Galeria Romană din București, centenarul nașterii artistului și va fi deschisă în perioada 6 – 28 octombrie.

Vor fi expuse lucrări ce acoperă aproximativ întreaga lui perioadă de creație (1947 – 1997) și care abordează multiple tematici recurente de-a lungul activității artistului. Expoziția este însoțită și de un catalog grafic al lucrărilor expuse.

Dragoș Morărescu s-a născut pe 6 octombrie 1923, în București. Sculptor, grafician, arhitect, pictor și poet, a lucrat în tehnici multiple – desen, guașă, tempera, cerapastel, pointe-séche, linogravură, litografie, pictură pe sticlă, pictură de șevalet, pictură murală în tempera și frescă, sculptură în foaie de metal ciocănit și cizelat. A absolvit Academia de Belle-Arte (1944 – 1947), Școala Superioară de pictură bisericească (1947) și Facultatea de Arhitectură din București (1944 – 1949). A avut studii de istoria artei paleo-creștine, bizantine și românești, cu prof. I.D. Ștefănescu la Facultatea de Litere. În 1943, a debutat la Salonul Oficial de Arte Decorative, la Ateneul Român, obținând mențiunea I.

Spirit enciclopedist

Vernisajul este programat pe 6 octombrie, începând cu ora 19:00, când vor lua cuvântul curatorii expoziției, Cătălin Davidescu și Vladimir Bulat, istorici și critici de artă.

Vladimir Bulat îl consideră pe Dragoș Morărescu un „spirit enciclopedist care este un om atât de liber încât își permite să refacă istoria artei cu fiecare lucrare”.

Cătălin Davidescu precizează: „Într-un peisaj cultural dinamic, cum este cel românesc actual, înțeleg cât de mare este miza recitirii din perspectivă contemporană a unui artist născut acum un secol, cu o operă prolifică și atât de diversă (pictor, grafician, muralist, gravor, sculptor, arhitect, poet) și a cărui existență fizică s-a încheiat de aproape două decenii”.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 6 – 28 octombrie, la Galeria Romană, de luni până vineri, între orele 10:00 și 18:00, iar sâmbăta, de la 10:00 la 15:00.