Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Centenar Iulia Hălăucescu, la Iași
iulia halaucescu, expo, iasi

Centenar Iulia Hălăucescu, la Iași

O sută de ani de la nașterea artistei Iulia Hălăucescu, supranumită „doamna acuarelei românești”, sunt marcați printr-o expoziție la Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iași.

Iulia Hălăucescu (1924 – 2007) și-a început cariera în 1948, s-a mutat de la Piatra Neamț la Iași, dar a lucrat inclusiv în București. Nu s-a impus doar în fața publicului, pe care l-a entuziasmat cu fiecare expoziție, ci și în fața criticilor de artă, ea gravitând continuu între ulei și acuarelă.

Artista și-a structurat lucrările în cicluri, pe care le-a prezentat în mai mult de 50 de expoziții personale atât în România, cât și în străinătate, inclusiv în expoziții colective.

Astăzi, creațiile artistei sunt prezente în colecțiile a numeroase muzee din țară, dar și din Belgia, Cehia, Canada, Elveția, Franța, Grecia, Germania, Italia, Japonia, Suedia, SUA, Olanda și Australia.

Expoziția de la Iași – curatoriată de dr. Mihaela Verzea, dr. Aurica Ichim, dr. Florentina Buzenschi și drd. Mihai Covaliuc – e organizată de Muzeul Municipal „Regina Maria” și Complexul Muzeal Național Neamț, în colaborare cu Muzeul „Iulia Hălăucescu” din Tarcău și Colecția „Octav Olaru”.

„Iulia Hălăucescu. Confesiuni la centenar 1924-2024” poate fi vizitată până la 5 octombrie 2024.