Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Centru de artă din Cairo cu artă de „milioane” în interior, demolat de autorități
panorama,of,cairo,cityscape,taken,during,the,sunset,from,the

Centru de artă din Cairo cu artă de „milioane” în interior, demolat de autorități

Darb 1718, un centru de artă emblematic din Cairo, a fost demolat de autoritățile egiptene la începutul anului, iar pe lângă imobilul prețuit de artiști și artizani a fost distrusă și artă „care valorează milioane”.

Centrul de artă contemporană Darb 1718 a fost demolat pe 6 ianuarie, după cum a anunțat atunci organizația pe Instagram. „Suntem profund întristați și indignați să anunțăm demolarea clădirii principale a Darb 1718, un punct de reper istoric din Cairo care a servit drept refugiu pentru artiști și artizani de toate felurile, fără nicio notificare prealabilă sau compensație. Demolarea Darb 1718 este un memento dur al amenințărilor continue la adresa patrimoniului și a țesutului istoric al orașului Cairo, precum și a strămutării fără considerație a comunităților sale”.

Autoritățile au anunțat că demolarea a fost necesară pentru a face loc extinderii unei autostrăzi. Cairo trece printr-o reamenajare masivă. Președintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi încearcă să modernizeze orașul supraaglomerat, dar și să construiască noua capitală administrativă de 59 de miliarde de dolari la marginea deșertului. Guvernul a construit deja mai mult de 5.000 de kilometri de drumuri noi și 900 de tuneluri și poduri ca parte a proiectului. Toată această dezvoltare însă a dus la demolarea de cartiere întregi, cu tot cu reperele lor.

Operele a 150 de artiști străini, distruse

În luna august a anului trecut, guvernul egiptean a început să demoleze clădirile din zona veche Fustat, unde locuiesc mulți dintre ultimii meșteșugari tradiționali ai orașului. La vremea respectivă, Moataz Nasreldin, fondatorul Darb 1718, declara pentru New York Times că oficialii i-au spus că centrul de artă urma să fie distrus pentru a face loc unei autostrăzi supraînălțate. În luna septembrie, aceștia au ordonat ca tot personalul să părăsească clădirea și să închidă spațiul.

Deschis în urmă cu 16 ani, centrul a fost unul dintre primele spații culturale din oraș care a găzduit expoziții, concerte, evenimente și ateliere. Spațiul a fost denumit după „revoltele pâinii” din țară, care au avut loc pe 17 și 18 ianuarie 1977.

Săptămâna trecută, Nasreldin a declarat la o emisiune de televiziune că „operele a 150 de artiști străini care valorează milioane” au fost distruse și că buldozerele au demolat sala de expoziții a centrului și două ateliere, potrivit AFP preluat de artnews.com.