Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Centrul Pompidou a semnat un acord pentru un viitor muzeu de artă contemporană în Arabia Saudită 
al hijr

Centrul Pompidou a semnat un acord pentru un viitor muzeu de artă contemporană în Arabia Saudită 

Centrul Pompidou și Arabia Saudită au semnat un acord de parteneriat pentru crearea unui viitor muzeu de artă contemporană dedicat artiștilor din lumea arabă la Al-Ula, în nord-vestul regatului, semn al încălzirii relațiilor diplomatice dintre cele două țări. De asemenea, muzeul a confirmat că intenționează să deschidă o sucursală în 2025 la Seul.

Acordul dintre Centrul Pompidou, unul dintre cele mai mari muzee de artă modernă și contemporană din lume, și Arabia Saudită, a fost semnat weekendul trecut de Laurent Le Bon, președintele muzeului francez, și Nora Aldabal, director de programare artistică și culturală la Comisia Regală, în prezența ministrului saudit al Culturii, prințul Badr bin Farhan Al Saud, și a omologul său francez, Rima Abdul Malak.

Condițiile, inclusiv cele financiare, ale parteneriatului nu au fost încă dezvăluite.

Expertiză științifică și tehnică

Acordul urmărește dezvoltarea unui proiect muzeal de amploare dedicat artiștilor din lumea arabă, care este programat să se deschidă în 2027-2028 la Al-Ula.

Centrul Pompidou „își va oferi expertiza științifică și tehnică în formarea personalului, în special în ceea ce privește conservarea, gestionarea colecțiilor și medierea”, potrivit comunicatului de presă. „El poate interveni și în sprijinul organizării programării culturale și de evenimente”, adaugă textul. Ministerul Culturii a confirmat pentru AFP că cele două părți au avut la dispoziție trei luni pentru a stabili compensația financiară.

La sfârșitul anului 2019, scrie ziarul Le Monde, Laurent Le Bon, pe atunci director al Muzeului Picasso, făcuse parte din delegația ministrului Culturii la acea vreme, Franck Riester, „singurul politician francez aflat în funcție care a mers la Al-Ula la un an după asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi”.

Foto credit: Situl arheologic Al-Hijr