Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Cercetători și artiști, în proiectul «3’17”»
marginal 3'17

Cercetători și artiști, în proiectul «3’17”»

Nouă cercetători și 13 artiști români și străini participă la proiectul «3’17”» al Marginal, care propune o discuție deschisă între public și specialiști în domeniu despre ce înseamnă colaborare, transdisciplinaritate și și alte provocări ale problematicilor societale curente.

Construit ca platformă colaborativă pentru creație audio și video, materializată într-o serie de 9 podcasturi de câte 3 minute și 17 secunde, abordând trei teme specifice: (in)determinism tehnologic, artivism societal și relaționări mai-mult-decât-umane.

Prima prezentare publică a acestor producții la intersecția dintre artă, știință și jurnalism are loc la Simultan Festival, între 3 și 6 octombrie, la Timișoara.

Informația ajunge la public în moduri din ce în ce mai diversificate, oglindind modul în care diferitele domenii ale cunoașterii se suprapun și se intersectează în mediul cultural digital. Podcasturile au devenit în ultimii zece ani surse de diseminare a unor concepte transdisciplinare, iar un studiu recent arată că cel mai ascultat tip de conținut are o durată de 3 minute și 17 secunde.

Provocarea lansată de Marginal către echipa formată din 13 artiști și 9 cercetători a fost să creeze podcasturi pe teme complexe, însoțite de lucrări de artă video și sonoră, într-un format la fel de condensate.

Au fost intervievați artiști, cercetători și experți în tehnologie din întreaga lume pentru acest proiect, subliniind faptul că abordările colaborative și schimbul de bune practici sunt fundamental necesare în cercetările științifice și artistice din zilele noastre.

Teme de discuție

Tema (in)determinismului tehnologic a fost tratată de Tom Chatfield (UK), Lev Manovich (SUA) și Alexandra Sofonea (RO), abordând subiecte din sfera științelor umaniste și a filosofiilor contemporane în raport cu tehnologia, ecologia și postumanismul.

Tema intersecției dintre activism și arte a fost privită prin prisma modului în care arta este un element disruptiv în cadrul convențiilor sociale și un motor al schimbării pozitive, prin proiecte înrădăcinate în cercetare științifică și tehnologică, studii de ecologie și etică mai-mult-decât-umană. Laura Welzenbach (AT), Annick Bureaud (FR) și Sonja Schachinger (AT) au vorbit despre asta.

Trei dintre podcasturi abordează tema tehnologiilor concepute pentru o lume post-antropocentrică, concentrându-se asupra științei și inovației din perspective în care omul și necesitățile lui nu mai sunt singurul aspect prioritar, orientate între sustenabilitate pe termen lung. Partenerii de discuție au fost cercetătorii Yvonne Volkart (CH), Špela Petrič (SI) și Claudia Schnugg (AT).

În același timp, 9 artiști video – Charlotte Eifler (DE), Katsuki Nogami (JP/FR), Claudia Brăileanu (RO), Alex Halka (RO), Cristina Bodnărescu (RO), Pablo Mendez (ARG/FR), Vera Hector (FR), Nona Inescu (RO/DE) și Mara Oglakci (RO) – au creat lucrări  care însoțesc interviurile, iar 3 artiști sonori – Simina Oprescu, Vlaicu Golcea și [d s l x] – au realizat compoziții de sound design, câte una pentru fiecare categorie tematică.

Andrei Tudose (curator) și Sabina Suru (director artistic), membrii fondatori ai Asociației  Culturale Marginal, au pus în relație toate aceste componente și straturi. Lucrările vor fi prezentate sub forma unei instalații interactive creată de artistul vizual Alin Rotariu.

În urma prezentării de la Simultan Festival, proiectul va ajunge la Institutul Francez din București, în noiembrie, unde vor avea loc și două mese rotunde cu artiști și cercetători internaționali.

Mai multe informații despre proiectul «3’17”» se găsesc pe Marginal.