Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Cezar Atodiresei. Pictură, desen, obiect
afis atodiresei mac

Cezar Atodiresei. Pictură, desen, obiect

„Cezar Atodiresei. Pictură, desen, obiect” este deschisă la Muzeul de Artă Craiova în seara de 25 aprilie. Curatoriată de lector univ. dr. Silvia Stoica, expoziția cuprinde creații din perioada 1985 – 2022, cu accent pe lucrările geometrice din creația artistului, reunind pentru prima dată, în același spațiu, lucrări bidimensionale (picturi, desene, acuarele) și lucrări tridimensionale.

Un alt element de noutate îl constituie prezentarea desenelor din arhivele de lucru și de cercetare, din mapele documentare, din carnetele de schițe, desene reprezentând studii, schițe-proiect, desene-concept. Desenele de mici dimensiuni, sistematizate de artist pe nuclee tematice, alcătuiesc o parte consistentă a parcursului de creație artistică, fiind lucrări ce evidențiază procesele, căutările desfășurate în atelierul intim al artistului.

Picturile și desenele fac parte din seriile „Blocul” (1987-2022), „Coșul” (1985-2016), „Turnul” (1986-2002), „Fereastra”, „Golf” (2009-2012), „Pescărușul” (1995-2013). Din punct de vedere stilistic, lucrările tridimensionale sunt într-o bună legătură cu compozițiile bidimensionale, autorul utilizând același principiu al esențializării volumelor, al concentrării formelor, al sintezelor cromatice.

Picturile, desenele și obiectele reunite în expoziția de la Muzeul de Artă Craiova oferă o privire, atât în ansamblu, cât și în detaliu, asupra dinamicii procesului de creație, asupra unității de viziune și reprezentare în opera plastică a lui Cezar Atodiresei.

Despre Cezar Atodiresei

Cezar Atodiresei și-a așezat creația sub semnul perenului și al inexpugnabilului, spune istoricul de artă Cristian-Robert Velescu.
„Premisele unei atare realități, indisolubil legate de posteritatea artistului și a operei, le descopăr în creația sa îndelung distilată, din cuprinsul căreia orice asperitate, orice fapt accidental s-au văzut definitiv eliminate, de nu cumva s-au retras singure, ca prin vrajă, în propria lor umbră. De vreme ce profilul existenței cotidiene nu se lasă deloc descoperit pe întinsul pânzelor semnate de Cezar Atodiresei, fiind totuși tainic încifrat în structurile acestora […], opera sa pictată și desenată a atins fruntariile unei anume clasicități, care o va feri în mod neîndoios de efectul coroziv al timpului. Aripa acestuia, cred, se lovește încă de pe acum în van de fermitatea de natură pitagoreică a imaginilor, o fermitate pe care, aidoma compozițiilor muzicale ce se împărtășesc din categoria austerului și a esențialului, trebuie să ne-o imaginăm nu ca pe un joc mai mult sau mai puțin arbitrar de triluri, de forme și de culori, ci – întâi de toate – ca pe o cadență pură, alcătuită din proporții și din numere”.

Expoziţia „Cezar Atodiresei. Pictură, desen, obiect” va putea fi vizitată în sălile de la parterul Palatului Jean Mihail, în perioada 25 aprilie – 29 iunie 2025, de marți până duminică, între orele 10:00 și 17:00. În prima zi de miercuri a fiecărei luni calendaristice, intrarea este gratuită.

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.