Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „chairs_”, expoziție de colaj, fotografie și video la 2/3 galeria
chairs, expo, 2pe3 galeria

„chairs_”, expoziție de colaj, fotografie și video la 2/3 galeria

Artiștii Claudia Retegan, fondator 2/3 galeria, și Răzvan Neagoe expun la 2/3 galeria din centrul Bucureștiului. Expoziția „chairs_”, având ca subiect un uzual obiect – scaunul -, va fi vernisată pe 15 iunie, la ora 19:00.

Ideea expoziției în doi a fost urmare a unei vizite în atelier, unde ei au descoperit această temă comună a scaunelor în reclin.

Toate fotografiile din expoziție au ca subiect scaunul, Răzvan Neagoe portretizează obiectele găsite în spații abandonate sau în spații temporar neutilizate în perioada pandemiei Covid, adoptând o estetică impresionistă, repetiția este utilizată des în imaginile acestor scaune care apar de cele mai multe ori în secvențe sau în imagini secționate și apoi recompuse.

Creațiile Claudiei Retegan includ colaje, fotografie și video, folosind atât imagini de arhivă cât și fotografiile ei personale. Ea a început seria intitulată „some chairs” în anul 2015, în Los Angeles, aceasta fiind expusă pentru prima dată în timpul rezidenței de la California Institute of the Arts în primăvara anului 2015.

„Scaunul este unul dintre cele mai analizabile piese de mobilier, având literatura sa proprie. Este piesa de mobilier care reflectă cele mai multe variații de stil pe parcursul epocilor, scaunul este și un mobilier politic, de la începutul istoriei sale fiind într-o strânsă legătura cu simbolurile puterii, aceasta putând fi urmărită până în zilele noastre. Indiferent dacă este într-o casă privată, la masă, în bucătărie, în birouri profesionale sau publice, un scaun este si un obiect decorativ, menținându-și o funcție foarte specifică, fiind conceput pentru a așeza o singură persoană. O colecție de fotografii, aceste scaune nu au nimic și totuși foarte multe în comun. Ce ne transmit scaunele pe care nu ne mai putem așeza? Aceste lucrări nu pretind a fi o antologie exhaustivă”, spune Claudia Retegan.

Răzvan Neagoe adaugă: „Proiectul derulează o serie de stări, delimitate printr-o enumerare de compoziții fotografice. Fotografiile trebuie înțelese dincolo de realitatea privirii imediate. Interioarele sunt fotografiate doar în lumina nopții, cea care pătrunde printre draperii, storuri sau pe sub ușă, invadând deseori intimitatea și revelând astfel atmosfera deseori picturală a fotografiei. Astfel, expoziția ”chairs_” nu este doar imaginea unei simple încăperi populate cu piese de mobilier, ci descrie, mai degrabă, o radiografie interioară a unei stări de spirit”.

Expoziția „chairs_” poate fi vizitată până pe 13 iulie, de miercuri până vineri, între orele 15:00 și 20:00, iar sâmbăta și duminica, între 12:00 și 18:00. Intrarea este liberă. Lucrările pot fi cumpărate de la galerie.

Despre artiști

Claudia Retegan (n. 1984 în România) este artist vizual, designer, curator și fondatoarea 2/3 galeria. S-a specializat în mediul fotografiei, iar practica ei include atât imagini bazate pe timp, cât și imagini statice. Locuiește și lucrează în București. Cea mai recentă provocare a ei este 2/3 galeria, lansată în 2021 în București, axându-se pe expunerea artiștilor contemporani cu o acută pasiune pentru mediul fotografic. A absolvit studiile de licență în 2008 de la Universitatea din Leeds, Marea Britanie, iar în următorii ani a revenit în tara unde a urmat o carieră în publicitate. În 2012 s-a mutat la New York pentru a studia fotografia la ICP. Aici a lucrat ca asistent didactic si a participat la numeroase expoziții de grup. Doi ani mai târziu, s-a mutat la Los Angeles, pentru studiile de masterat în arte plastice, secția de fotografie la Institutul de Arte din California. De-a lungul anilor, a publicat, proiectat cărți de artist, organizat și participat în expoziții de grup, unele dintre aceste proiecte fiind expuse în Rencontres d’Arles, (Franța) Bushwick Open Studios, New York – MOMA PS1Art Book Fair, New York – Luhring Augustine, New York – Photoville, New York – Photo LA- Los Angeles, Unseen Festival – Amsterdam.

Răzvan Neagoe (n. 1974) este artist vizual român, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Genurile artistice în care se exprimă sunt: fotografia, pictura, obiectul, colajul, performance, instalația, landart și new media, dezvoltând proiecte cu tentă socială, de arhitectură dar și de recuperare a operelor clasice. În 2007, împreună cu Alina Tudor, a câștigat premiul pentru tineret al Uniunii Artiștilor Plastici din România. La începutul anilor 2000, a făcut parte din grupul Ecco, în calitate de membru fondator. Din 2006, este prezent prin activitatea grupului focAR din care face parte – în câteva proiecte de mare anvergură printre care enumerăm Biennale d’Art Contemporain de Lyon, Bucharest Biennale, Urban Jealousy – the 1st International Roaming Biennial of Tehran, Erosion Biennial LA(O)ST IMAGE Lituania, Illumini Bienniale Londra. În perioada 2019-2021, a expus alături de comunitatea artistică STUP. Coordonează platforma E.T.A.J. photography din cadrul E.T.A.J. Artist Run Space și este inițiatorul proiectului fotografic „Suprapuneri”.