Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Cinci artiști ucraineni expun la Sandwich Offspace din București. Performance și tur ghidat
olena pronkina

Cinci artiști ucraineni expun la Sandwich Offspace din București. Performance și tur ghidat

Cinci artiști ucraineni expun la Sandwich Offspace din București începând cu 9 iunie, iar în cadrul proiectului vor avea loc un performance și un tur ghidat.

Dasha Chekushkova, Diana Khailova, Borys Kashapov, Olena Pronkina și Uliana Shchabel sunt protagoniștii „FOG”, al doilea capitol al proiectului „State of Emergence” inițiat de curatoarea Lesia Kulchynska și Catinca Tabacaru pe 14 aprilie, la 50 de zile după începerea atacului Rusiei asupra Ucrainei.

„State of Emergence” explorează procesele unei noi stări emergente, în mijlocul stării de urgență.

Vernisajul va avea loc pe 9 iunie, la ora 18:00, iar expoziția va fi deschisă în spațiul de la Atelierele Malmaison până pe 22 iulie. Ea poate fi vizitată vinerea și sâmbăta, între orele 15:00 și 19:00.

Expoziția include artiști din Rezidența Lubenița

Expoziția aduce împreună patru artiste și un artist stabiliți în Ucraina atunci când a început războiul. Uliana Shchabel locuiește în Lviv, oraș devenit adăpost pentru majoritatea celor ce au fugit din orașele din Ucraina ce au fost ocupate sau distruse de armata rusească. Dasha Chekushkova este originară din Udmurtia, o regiune a Federației Ruse locuită de populații indigene, colonizată de Imperiul Rus în secolul XVI. Diana Khalilova s-a născut în Dagestan, o regiune din Caucaz cucerită de Imperiul Rus în secolul XIX, având o lungă istorie de conflicte pentru păstrarea independenței. Familia lui Borys Kashapov provine dintr-un sat de tătari preluat de Imperiul Rus între secolele XVI – XVIII. Olena Pronkina s-a născut în Uzbekistan, parte din Imperiul Rus în secolul XIX, în continuare sub o puternică influență rusească.

„Toți împărtășesc experiența uitării, a limbilor pierdute, a istoriilor dispărute și ștergerii identității, sau a amenințării acestora. În mod surprinzător, în ceața războiului, contururi ignorate încep să devină clare, invitându-ne să reconsiderăm întreaga imagine a ceea ce părea atât de familiar”, spune Lesia Kulchinska.

Dasha Chekushkova, Olena Pronkina și Uliana Shchabel au fost parte din Rezidența Lubenița organizată de Sandwich în București și Bechet (aprilie – mai), iar Borys Kashapov a fost artist-în-rezidență la distanță, în același proiect.

Rezidența Lubenița este co-finanțată, în acest an, de European Cultural Foundation, prin Culture of Solidarity Fund – Ukraine edition și a fost organizată în colaborare cu galeriile Catinca Tabacaru și Suprainfinit.

Evenimente colaterale

Primul eveniment colateral este „This Land is Mine(d)”, performance durațional cu Diana Khalilova. El va avea loc pe 11 iunie, între orele 15:00 și 17:00, la Atelier CTG (Calea Giulești 14 – ISAF, etaj 3).

Al doilea va fi un tur ghidat cu Lesia Kulchynska, curatoare, și are loc la finisajul „State of Emergence”, tot pe 11 iunie, la ora 17.00, la Galeria Catinca Tăbăcaru (Calea Giulești 14 – ISAF, etaj 3, lângă CTG studio).

Fotografie: lucrare Olena Pronkina, „The Ways of the Missiles”, 2022