Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Ciprian Mureșan expune la Institutul Central de Grafică din Roma
ciprian muresan, roma

Ciprian Mureșan expune la Institutul Central de Grafică din Roma

Artistul și curatorul Ciprian Mureșan, care coordonează proiectul ce reprezintă anul acesta România la Bienala de Artă de la Veneția, expune o serie de lucrări sub titlul „Umbră dublă”, la Institutul Central de Grafică din Roma, începând cu 13 martie.

Curatoriată de Pier Paolo Pancotto și Maura Picciau, directorul Institutului Central de Grafică, expoziția deschisă până la începutul lunii mai reunește 24 de lucrări pe hârtie, nouă lucrări fotografice și o sculptură.

Vor fi prezentate și câteva dintre desenele originale din care artistul s-a inspirat – din Jacopo da Pontormo, Tintoretto și Sandro Botticelli. Toate desenele expuse, unele de dimensiuni mari, au fost realizate de artist special pentru această expoziție, inspirându-se din lucrările marilor maeștri ai trecutului din colecția Cabinetului de Desene al Institutului, pe care a avut ocazia să o analizeze în lunile premergătoare expoziţiei.

Desenele lui Mureșan fac parte dintr-o serie care a început în 2013 cu o carte despre Bas Jan Ader, legată de mitul artistului olandez care a desenat timp de patru ani pe aceeași bucată de hârtie, ștergând de fiecare dată desenul anterior înainte de a începe unul nou.
Ciprian Mureșan, inspirându-se din această lucrare, a desenat pe aceeași foaie de hârtie fără a șterge straturile anterioare, începând să copieze imagini din cărți, cataloage de artă, în principal monografii ale artiștilor, o carte pe o coală de hârtie, suprapunând și redesenând în faze și straturi. Această acumulare de imagini existente a dat naștere astfel unei imagini cu totul noi.

Despre Ciprian Mureșan

Ciprian Mureşan (născut la Dej, în 1977), artist cu multe faţete, lucrează folosind diverse medii, de la video la sculptură, de la desen la fotografie până la instalaţii. A expus, între altele, la Centrul Pompidou din Paris (2019, cu Șerban Savu), la SMAK din Gent (2019) și la Tate Modern din Londra (2012, cu Anna Molska).

Proiectul de calcografie reprezintă a treia expoziție a lui la Roma, după cele de la Academia Franceză, Villa Medici (2018), la Muzeul Pietro Canonica (2016) și expoziția de la La Fondazione (2019, cu Geta Bratescu, Adrian Ghenie, Șerban Savu).

Mai mult, în 2009, Ciprian Mureșan a reprezentat România la Bienala de la Veneția (a expus și în 2017), în timp ce pentru ediția din 2024 a fost ales curator al proiectului lui Șerban Savu pentru Pavilionul României.