Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  City Break Art – Florența
florence,(firenze),cityscape,,italy.

City Break Art – Florența

Botticelli, Galeriile Uffizi, Palazzo Pitti, Palazzo Corsini, dar și artiști contemporani și experimentali, numeroase monumente publice, un centru decretat de UNESCO sit de patrimoniu mondial sunt elemente ce fac ca Florența – locul în care a început Renașterea, capitala regiunii Toscana – să fie oricând o destinație de vacanță.

În afara străzilor fermecătoare, a localurilor și parcurilor, au loc concerte gratuite în oraș până la finalul lunii septembrie și spectacole la Teatro Romano di Fiessole.

Galeriile Uffizi

Pentru a vizita Galeriile Uffizi e recomandat ca biletele de acces să fie cumpărate (online) cu ceva timp înainte. Cererea este foarte mare și ele sunt epuizate foarte repede.

Odată ajunși aici, colecția permanentă – cea mai vizitată din Italia în 2021 – este completată de expoziții temporare, precum „Pietro Benvenuti nell’età di Canova”, cu picturi și desene din colecții publice și private, și „Masaccio e i maestri del Rinascimento a confronto per celebrare 600 anni del Trittico di San Giovenale”, în care tripticul lui Masaccio este expus pentru prima dată alături de lucrări create de maeștri contemporani lui.

Ambele expoziții fac parte din „Terre degli Uffizi”, proiect prin care este vizată popularizarea artei și a artiștilor locali.

Museo Novecento

Primul etaj al muzeului găzduiește, până pe 7 septembrie, „Filippo De Pisis. L’illusione della superficialità”. Cu mai mult de 40 de lucrări, expoziția este un dialog comparativ între Filippo de Pisis, Giulio Paolini și Luca Vitone.

Un proiect original care permite aprofundarea, dintr-o nouă perspectivă, a operei create de trei artiști aparent foarte diferiți. Este vorba despre trei expoziții solo, separate dar interconectate, care animă un joc al comparațiilor.

Museo Novecento este și parte din proiectul „Cele trei «Pietà» ale lui Michelangelo”. La Museo dell’Opera del Duomo, pentru prima dată, o expoziție compară în sala Tribuna a lui Michelangelo, față în față, originalul Pietà Bandini, a cărui restaurare tocmai a fost încheiată, și mulajele din gips Pietà Vatican și Pietà Rondanini de la Muzeele Vaticanului.

Forte di Belvedere

În fortăreața redeschisă publicului începând cu luna iunie trebuie vizitate două expoziții – „Play It Again”, cu lucrări ale artistei italiene Rä di Martino, proiect al Museo Novecento, și „Fotografe!”, cu sute de imagini din colecția Alinari, împărțite între Forte di Belvedere și Villa Bardini.

Curatoriată de Emanuela Sesti și Walter Guadagnini, „Fotografe!”, deschisă până pe 2 octombrie, include 50 de fotografe din ultimele două secole. Printre acestea se numără celebrele Julia Margaret Cameron, Margaret Bourke-White și Diane Arbus, dar și nume care rareori au fost expuse sau chiar deloc.

Fortăreața va găzdui, între 16 și 24 septembrie, Florence Art Week – manifestare care pune orașul în centrul producției de artă contemporană.