Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  City Break Art – Geneva
panoramic,aerial,view,of,geneva,in,a,beautiful,summer,day,

City Break Art – Geneva

Geneva, un amestec unic de vitalitate urbană și frumusețe naturală, cu istorie bogată, bijuterii culturale și o scenă gastronomică dinamică, este o destinație potrivită pentru orice anotimp.

Cu un centru vechi impresionant, cu Lacul Geneva navigabil și o plajă încăpătoare, orașul oferă în timpul verii festivaluri și concerte, proiecții de film în aer liber și spectacole de teatru. Acestora li se adaugă, pe tot parcursul anului, muzee și galerii de artă.

Curatorial a selectat câteva spații de artă care trebuie vizitate în timpul unei vacanțe aici sau în cursul unui city break.

Watching the Glacier Disappear

Pavillon Sicli găzduiește „Surface tension”, o expoziție a artistului elvețian Douglas Mandry parte a proiectului elvețian „Watching the Glacier Disappear”.

Lucrările prezentate în expoziția deschisă până în 25 august au fost toate create in situ, pe ghețarul Rhône. Însoțit de grupul de cercetare ETH Glaciation, artistul a realizat scanări 3D ale cavităților săpate de apă sub suprafața ghețarului. Aceste date au fost apoi transformate în matrițe din care ies bucăți de sticlă reciclată. Odată asamblate, au apărut cristale mari, sculpturi impunătoare care dezvăluie cavități invizibile. Cele patru cristale expuse la Pavillon Sicli sunt însoțite de pânze de mari dimensiuni.

Les Peintures françaises du XIXe siècle

Pe lângă bogata colecție permanent expusă de obiecte și lucrări de artă, „Les Peintures françaises du XIXe siècle” este deschisă la Musée d’Art et d’Histoire până în 18 august și este rezultatul unui program de promovare a picturii franceze din perioada 1800 – 1918 realizat în urmă cu patru ani în colaborare cu Universitatea din Geneva. Este evidențiată evoluția gustului și a tehnicilor artistice în această perioadă bogată în schimbări.

Printre cele mai importante lucrări se numără  „Mort de Socrate”, de François-Xavier Fabre, și „Vue d’Auvers avec champ de blé”, de Vincent van Gogh. Expoziția explorează fiecare aspect al unui proiect de patrimoniu, de la construirea colecției până la întrebările de cercetare și meseria de pictor.

În zonă se află și Musée d’art moderne et contemporain, care expune în principal cu artă începând din anii 1960. Însă acesta e închis până la 3 septembrie 2024, pentru instalarea expoziției „MAMCO, de Mémoire”.

Centre d’Art Contemporain Genève

Trei expoziții pot fi vizitate la Centre d’Art Contemporain Genève până în toamnă. „Tumblers”, prima expoziție personală în Elveția a artistei Steffani Jemison, stabilită la New York, acoperă cincisprezece ani de muncă a ei în toate mediile și marchează debutul a două performance-uri live.

O altă expoziție este „Material Girl/ All That You Touch”, dedicată artistei braziliene Jota Mombaça. Prezentarea urmărește un traseu neliniar în cadrul practicii multidisciplinare a artistei, subliniind legătura conceptual-formal în lucrările timpurii – centrate pe corp, gest și cuvântul vorbit și scris – și evoluția acestei legături în producția mai recentă.

„A cosmology inspired by Violeta Parra”, de Julieta Hanono, e deschisă în Project Space. Artistă originară din Buenos Aires, Julieta Hanono trăiește și lucrează la Paris și Rosario. Piesele ei funcționează ca suporturi transdisciplinare care se desfășoară, se descompun și se traduc în texte, desene, broderii, filme, neon și afișe.