Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  City Break Art – Paris
view,on,paris,form,notre,dame,cathedral

City Break Art – Paris

Paris, oraș al luminilor, al arhitecturii și al unora dintre cele mai impresionante colecții de artă, este oricând o alegere bună pentru a petrece câteva zile.

Musée du Louvre cu lucrări de Leonardo Da Vinci, Théodore Gericault și Auguste Dominique Ingres, Musée d’Orsay, cu „L’Origine du Monde” de Gustave Courbet și „Le Déjeuner sur l’Herbe” de Édouard Manet, Musée Rodin cu „Le Penseur”, Centre Pompidou, cu „Il Ritornante” de Giorgio de Chirico, „SE 71, l’Arbre, Grande Éponge Bleue” de Yves Klein, „Arlequin” de Pablo Picasso și atelierul lui Constantin Brâncuși sunt destinații ce trebuie să se regăsească pe lista oricărui călător.

Curatorial.ro, în continuarea seriei City Break Art, a selectat și recomandă câteva expoziții de văzut chiar dacă șederea în capitala franceză este de scurtă durată.

Charles Ray, la Centrul Pompidou

Figură majoră a sculpturii americane contemporane, Charles Ray (n. 1953) are pentru prima dată o expoziție într-o instituție publică franceză. Ca un dialog cu artistul, expoziția propune, printr-o serie de opere reprezentative ale parcursului lui, o călătorie impresionantă.

Expoziția, realizată cu participarea artistului, poate fi vizitată până pe 20 iunie. O alta cu lucrări ale sculptorului poate fi vizitată până pe 6 iunie la Bourse du Commerce Pinault Collection.

Atelierul Brâncuși

Reconstruit de Renzo Piano în 1997 după original, vizavi de Pompidou, Atelierul Brâncuși – capodoperă în sine – găzduiește colecția ce cuprinde 137 de sculpturi, 87 de socluri, 41 de desene, două picturi și mai mult de 1.600 de plăci fotografice de sticlă și printuri originale.

În Paris, artistul român a lucrat cel mai mult și a primit aprecierea cuvenită, iar cu un an înainte de moarte a lăsat moștenire statului francez întregul său studio, inclusiv lucrări finalizate, schițe, mobilă, ustensile, biblioteca și fotografii, cu condiția ca acesta să fie reconstruit după moartea lui. Au existat câteva versiuni, iar actuala este prezentată ca un spațiu de muzeu ce cuprinde studioul. Accesul este gratuit.

Fotografie, la Musée Maillol

„The World of Steve McCurry”, o retrospectivă a activității reputatului fotograf american cunoscut pentru portretul „fata afgană cu ochi verzi”, care a fost copertă a revistei National Geographic și e una dintre cele mai cunoscute fotografii din lume, este deschisă la Musée Maillol până pe 31 iulie.

Expoziția cuprinde 150 de fotografii de mari dimensiuni, vechi și noi, centrate pe elementul uman, o călătorie prin Afganistan, India, Africa, Statele Unite, Cuba, Brazilia și Italia.

Cézanne, în format digital

Atelier des Lumières găzduiește pe parcursul întregului an expoziția digitală „Cézanne, Lumières de Provence”. Vizitatorul pătrunde în universul creativ și în cele mai importante lucrări ale pictorului, prin intermediul punerii în scenă realizate de Gianfranco Iannuzzi.

Sunt oferite detalii referitoare la viziunea pictorului, la atmosfera din studioul lui. Firul ce ține laolaltă expoziția este natura, cu peisajele care l-au inspirat pe Cézanne.

Gaudi, la Musée d’Orsay

Musée d’Orsay dedică o amplă expoziție lui Antoni Gaudi, prima în Franța în decurs de 50 de ani dedicată arhitectului vizionar.

Vizitatorului îi sunt oferite informații prețioase privind procesul creativ al maestrului Art Nouveau, fin observator al naturii, responsabil pentru una dintre cele mai impunătoare clădiri din lume, Sagrada Familia din Barcelona. Expoziția este deschisă până pe 17 iulie.

Decor impresionist, la Musée de l’Orangerie

Musée de l’Orangerie propune, până pe 11 iulie, expoziția „Le décor impressionniste. Aux sources des Nymphéas”. Un aspect neobișnuit al operei impresioniștilor – incursiunea în artele decorative.

Unii dintre cei mai mari artiști – Mary Cassatt, Paul Cézanne, Edgar Degas, Edouard Manet, Claude Monet, Berthe Morisot, Camille Pissarro și Auguste Renoir – au încercat și pictura decorativă, transformând obiecte uzuale în lucrări de artă. Tablouri, evantaie, ceramică, desene, obiecte rare sunt incluse în această expoziție.