Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  City Break Art – Praga
scenic,view,of,the,old,town,pier,architecture,and,charles

City Break Art – Praga

Praga, supranumită „orașul celor o sută de clopotnițe” și „orașul de aur”, celebră pentru podurile peste râul Vltava, cu un centru vechi inclus pe lista siturilor de patrimoniu mondial UNESCO, este și o capitală Art Nouveau și oferă – pe lângă atracții precum Castelul Praga, Podul Carol, Piața Orașului Vechi cu ceasul astronomic, cartierul evreiesc, dealul Petřín și Vyšehrad – muzee și galerii impresionante.

Curatorial a făcut o selecție a câtorva expoziții și spații ce trebuie vizitate într-un city break de artă.

Alphonse Mucha, complex artist Art Nouveau

Alphonse Mucha (1860 – 1939), pictor, ilustrator și grafician ceh, este cunoscut pentru piesele sale Art Nouveau și afișele care surprindeau figuri feminine, mondenitatea și decadența sfârșitului de secol XIX.

Muzeul Mucha – singurul din lume dedicat vieții și operei lui – a fost inaugurat la Praga în februarie 1998. Cu o suprafață de 500 m2, el este împărțit în șapte secțiuni: panouri decorative, postere pariziene, documente decorative, afișe cehe, picturi în ulei, desene și pasteluri, fotografii și memorabilia.

Expoziția este completată de un documentar despre viața și opera lui Alphonse Mucha. Multe obiecte care au aparținut reședinței din Praga a familiei sunt acum expuse aici.

Muzeul poate fi vizitat zilnic, între 10:00 și 18:00.

Alphonse Mucha. eMotion

Expoziția temporară „Alphonse Mucha: eMotion” poate fi vizitată în cadrul Școlii de echitație a Castelului Praga și este deschisă până la data de 13 septembrie.

Opera lui este prezentată tridimensional. Povestea multimedia reflectă cariera maestrului Art Nouveau, concentrându-se pe perioadele pariziană și americană și pe Epopeea Slavă.

În premieră, opera lui Mucha este prezentată în proiecții pe ecrane de mari dimensiuni.

Capodoperele Galeriei de Pictură a Castelului Praga

Într-o altă parte a Castelului Praga, în Grajdurile Imperiale, este deschisă – până pe 30 octombrie – o expoziție cu opere de artă ale așa-numitei Noua Galerie de Pictură.

Printre cele mai importante se numără lucrări de Hans von Aachen, Bartholomeus Spranger, Joseph Heintz, Joos van Cleve, Peter Paul Rubens, Lucas Cranach, Hans Holbein, Tiziano Vecelio, Paolo Caliari – Veronese, Jacopo Robusti – Tintoretto.

Comori din piatră, la Galeria orașului Praga

Decorațiuni artistice și arhitectură minoră din grădinile Pragăi, expuse zeci de ani vremii, au dispărut din grădini – fie au fost distruse sau înlocuite cu noi versiuni. Sculpturile originale și elementele de arhitectură salvate au fost depozitate în Galeria orașului Praga.

Acum, ele sunt expuse aici până pe 31 octombrie. Printre lucrări se numără fântâni din piatră bogat decorate de la Troja Château, găsite în anii 1980, în timpul reconstrucției castelului și a grădinilor lui, dar și sculpturi originale din Grădina Vrtbovská și de la Villa Portheimka.

Robert Guttman, pictor și călător în Praga

Expoziția „Robert Guttman – Painter and Traveller of Prague” este deschisă la Muzeul Evreiesc până pe 31 august și aduce în prim plan lucrări ale maestrului praghez al artei naive create în perioada interbelică.

Guttman picta în cafenele, baruri și străzi, vânzându-și lucrările oricui le aprecia și îi oferea bani. Din păcate, nu erau considerate valoroase și multe s-au pierdut în timp.

Neconvențional, excentric, a refuzat să reproducă realitatea în arta sa și și-a apărat dreptul de a se exprima original. Dus în lagăr, el a fost una dintre milioanele de victime ale nazismului.