Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  City Break Art – Riga
aerial,view,of,riga,center,from,st.,peter's,church,,riga,

City Break Art – Riga

Riga, oraș aflat pe râul Daugava, aproape de vărsarea acestuia într-un golf în Marea Baltică, are un centru istoric înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO, cunoscut pentru arhitectura Art Nouveau/ Jugendstil și pentru arhitectura din lemn din secolul al XIX-lea, dar și numeroase exemple de artă de for public, precum Monumentul Libertății, o piață centrală impresionantă, catedrale și parcuri.

Capitala Letoniei a fost Capitala Europeană a Culturii în 2014, iar pentru un city break aici curatorial recomandă câteva destinații importante.

Muzeul Național de Artă al Letoniei

Muzeul Național de Artă al Letoniei este alcătuit dintr-un sediu principal, LNMM, din Muzeul de Artă Riga Bourse, Muzeul de Arte Decorative și Design, Muzeul Romans Suta & Aleksandra Beļcova, Sala de expoziții ARSENĀLS și Pădurea de sculpturi.

„Sologamy”, o expoziție personală a artistei Katrīna Neiburga, este prezentată în clădirea principală a muzeului, până în 4 august 2024. Tot atunci este finisată aici și o expoziție de pictură a Sigitei Daugule, sub titlul „Walls”. Până în 25 august 2024, expoziția „Deadly Serious Rolands Kaņeps”, care face parte din ciclul „The Generation”, prezintă pictorul de excepție care a fost și un rafinat cunoscător și colecționar de antichități.

Până la 20 august 2024, în Muzeul de Artă Riga Bourse poate fi vizitată expoziția de artă decorativă aplicată „The Charm of Blue and White”. Este vorba despre ceramică engleză imprimată prin transfer, provenind din muzee letone și colecții private, datând din secolele XVIII-XXI, sau, așa cum e numită prescurtat, English transferware.

Riga Contemporary Art Space

Expoziția personală „Heaven’s bodies” a lui Atis Jākobsons este deschisă la Riga Contemporary Art Space până la 25 august.
Designul expoziției încurajează un ritm lent, reflexiv, permițând publicului să se conecteze pe deplin la frecvențele emanate de lucrări.

Zuzeum

Centrul de artă Zuzeum găzduiește colecția Zuzāns, cea mai mare colecție privată de artă letonă din lume. Două expoziții temporare sunt deschise aici până la 25 august.

Una dintre ele este „Grotto Far From the Sea”, ce reunește lucrări din diferite perioade ale grupului textual Orbita (colectiv de poeți și artiștii multimedia diin Letonia) – sau, mai exact, versiuni noi ale unor idei și obiecte realizate anterior, create special pentru această expoziție.

„Straight, No Chaser” cuprinde lucrări ce provin în cea mai mare parte din colecția Zuzāns și din diferite muzee letone – de la icoane care datează din secolul al XVI-lea până la artă contemporană. Printre artiști se numără vechi maeștri letoni precum Vilhelms Purvītis, Jānis Rozentāls și Johann Walter-Kurau. Este expusă și o selecție dintr-o importantă colecție a lucrărilor lui Visvaldis Ziediņš. Avangarda letonă și scena contemporană – Andris Grinbergs, Laimonis Stīpnieks, Rudīte Dreimane – sunt reprezentate de asemenea. La fel, artiști contemporani internaționali precum Alicja Kwade, Thomas Hirschhorn și David Altmejd.

Palatul Culturii VEF

Muzeul de Istorie al VEF a fost înființat în 1969 la inițiativa foștilor angajați ai fabricii VEF și a unui fost  director, pentru a marca semicentenarul VEF. Colecția muzeului numără aproximativ 6.000 de articole, documente, fotografii și alte obiecte de evidență culturală și istorică, care relatează evoluția fabricii – de la un mic atelier cu câțiva muncitori la o întreprindere uriașă cu numeroase filiale. Mândria muzeului este aparatul foto VEF Minox – cel mai faimos produs al fabricii, cunoscut în întreaga lume.

Până în 11 august 2024, Palatul Culturii VEF găzduiește expoziția personală „Walking in the Gardens” a artistei Patrīcija Raven. În acest proiect, ea prezintă lucrări create în ultimii doi ani, inspirate de plimbările lungi prin parcurile din Riga, precum și lucrări create în anii anteriori sub influența picturii expresioniste abstracte.