Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Coiful de aur de la Coţofeneşti, cap de afiş în cea mai mare expoziţie arheologică românească din străinătate

Coiful de aur de la Coţofeneşti, cap de afiş în cea mai mare expoziţie arheologică românească din străinătate

Coiful de la Coțofenești, piesă din aur masiv datată din prima jumătate a secolului IV î.Hr (425-375 î.e.n.),  descoperită în anul 1928 în satul Coțofenești, comuna Poiana Vărbilău, Prahova, de un elev al școlii primare din localitate, este cap de afiș în cea mai mare expoziție românească arheologică din străinătate.

Artefactul cu o greutate de 821,35 grame, aproape intact, din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României, va fi expus din 1 octombrie până în 27 februarie la Madrid, alături de alte peste 800 de piese din 39 de muzee româneşti.

Muzeul Naţional de Arheologie din Madrid va găzdui, din 30 septembrie, cea mai amplă expoziţie arheologică românească organizată peste hotare.

Expoziţia „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane”, coordonată de Muzeul Naţional de Istorie a Românei (MNIR), ce reuneşte 835 de artefacte excepţionale din colecţiile a 39 de muzee din România, va marca 140 de ani de relaţii diplomatice între România şi Regatul Spaniei.

Spaniolii vor descoperi tezaurele getice de la Stânceşti, Agighiol, Peretu, Buneşti, tezaurele dacice de brăţări de la Sarmizegetusa Regia, tezaurele de argint de la Sâncrăieni, Bucureşti-Herăstrău, Coada Malului, Lupu, dar şi unele tezaure de podoabe de argint recuperate de statul român în ultimii ani.

De asemenea, publicul va vedea descoperiri din epoca romană: tablele cu legile municipale de la Troesmis, tăbliţele de lemn cerate descoperite în minele de aur de la Alburnus Maior, monede emise de împăratul Traian cu reprezentarea podului de la Drobeta, a Columnei de la Roma, a victoriei asupra Daciei cu legenda Dacia capta, echipament dacic şi roman din timpul războaielor (săbii dacice, gladius, pumnale, primul coif de tip Weisenau, umbo de scut, piese de harnaşament), anunță MNIR.

Un loc special îl va ocupa capodopera sculpturii antice universale, Şarpele Glykon, din patrimoniul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, precum şi o excepţională sculptură în chihlimbar din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României, cu reprezentarea lui Eros, descoperită la Alburnus Maior, ambele prezentate pentru prima oară în străinătate.

Foto credit: Ambasada României în Spania