Colecția lui Stuart Sutcliffe, artist și membru în formula originală The Beatles, scoasă la vânzare
Întreaga colecție a lui Stuart Sutcliffe, artist și membru în formula originală The Beatles, care numără sute de obiecte, inclusiv lucrări de artă, scrisori, notițe și fotografii, este scoasă la vânzare.
Sutcliffe Estate caută în prezent un cumpărător care să achiziționeze întreaga sa colecție – o mină de aur atât pentru istoricii de artă, cât și pentru istoricii muzicii. Timp de mai bine de două decenii, Diane Vitale a ajutat la administrarea moștenirii artistului. Acum, ea vrea să transfere responsabilitatea.
Colecția a fost începută și construită de sora mai mică a lui Sutcliffe, Pauline Sutcliffe, în anii de după moartea prematură a lui, în 1962. Principalul ei obiectiv, a subliniat Vitale, a fost acela de a-l impune pe fratele ei ca artist în afară de The Beatles. Ea a reușit acest lucru prin expoziții ale lucrărilor sale, prin cartea „The Beatles’ Shadow” din 2001 și prin includerea lui Sutcliffe în Rock and Roll Hall of Fame din Cleveland, a punctat Vitale într-un interviu acordat artnet.com.
Pauline Sutcliffe a murit în 2019. De atunci, Vitale a administrat singură moștenirea, în calitate de director executiv, și a îndeplinit cealaltă dorință a lui Pauline: să păstreze colecția intactă.
Despre Stuart Sutcliffe
Stuart Sutcliffe s-a născut în 1940 în Edinburgh, înainte ca tatăl lui să mute familia în Liverpool, pentru a căuta de lucru înainte de război. La vârsta de 16 ani, a urmat cursurile Colegiului de Artă din Liverpool, excelând în pictură. Acolo s-a împrietenit cu John Lennon. Cei doi au devenit apropiați. Legătura lor era atât de strânsă încât un alt prieten, Paul McCartney, a devenit gelos. „Îl admiram pe Stu. Mă bazam pe el să îmi spună adevărul. Stu îmi spunea dacă ceva era bun și eu îl credeam”, își amintea Lennon.
În 1960, Lennon și McCartney l-au convins pe Sutcliffe să cumpere o chitară bas, folosind banii obținuți din vânzarea unui tablou, și să se alăture trupei lor de rock ‘n’ roll. Inițial numit Quarrymen, grupul a fost redenumit Beatals la sugestia lui Sutcliffe, apoi Silver Beatles, apoi, pur și simplu, Beatles. În vară, au ajuns în Hamburg, pentru o rezidență de trei luni într-un club. Acolo, chitaristul lor George Harrison, în vârstă de 17 ani, a fost deportat pentru că era minor, McCartney și toboșarul Pete Best au fost arestați pentru incendiere, iar Sutcliffe s-a îndrăgostit de fotografa Astrid Kirchherr.
Inspirat de Kirchherr, Sutcliffe a ales să se dedice din nou artei. A părăsit Beatles și Liverpool, s-a mutat la familia ei și a început să urmeze cursurile Colegiului de Artă din Hamburg sub îndrumarea sculptorului Eduardo Paolozzi. Dar, din păcate, nu pentru mult timp: în aprilie 1962, Sutcliffe a suferit o hemoragie cerebrală și a murit în brațele lui Kirchherr, într-o ambulanță în drum spre un spital. Avea 21 de ani.
Sute de lucrări și artefacte
În anii care au urmat morții sale, sora lui a adunat cu asiduitate o arhivă în numele său. În prezent, aceasta cuprinde aproximativ 400 de picturi, schițe și desene, precum și alte 200 de artefacte. Printre acestea, operele de artă dezvăluie stilul abstract și figurativ în plină expansiune al lui Sutcliffe, prin studii și lucrări impasto.
Alte obiecte confirmă faptul că el a ținut o evidență amănunțită. Există hărți desenate de mână ale galeriilor londoneze, precum și o scrisoare în care numele formației The Quarryman este șters și completat cu Beatals de mâna lui Sutcliffe.
Planul lui Pauline era să scoată colecția la licitație prin intermediul Fleetwood Owen, casă de licitații co-fondată de Mick Fleetwood de la Fleetwood Mac. Vânzarea nu a fost niciodată pusă în practică. Apoi, în urma succesului cărții ei, s-a mutat la New York, în 2003, luând și colecția, care se află într-o încăpere din East Hampton. De-a lungul anilor, a fost expusă în Cleveland, Regatul Unit și Norvegia, iar cel mai recent, în 2019, câteva lucrări ale lui Sutcliffe au fost incluse în expoziția „Artistic License: Six Takes on the Guggenheim Collection” de la Guggenheim Museum din New York.
Vitale a primit mai multe oferte de la case de licitații pentru a vinde colecția, precum și de la Beatles Story Museum din Liverpool. Ea nu vrea să dezvăluie cât cere pentru arhivă – își păstrează deschise opțiunile. Deși cel mai bun scenariu ar fi să păstreze colecția la un loc, Vitale se vede făcând „concesii”, în funcție de propunerile pe care le primește.
Chiar și fără colecție, Sutcliffe Estate va continua să consolideze moștenirea artistului. Potrivit lui Vitale, sunt în lucru diverse proiecte, care nu se limitează la o expoziție digitală a lucrărilor lui Sutcliffe la Beatles Story Museum, o producție teatrală bazată pe viața lui și o bursă de studii sau o bursă de studiu în numele său. În plus, ea a discutat despre posibilitatea de a adapta „The Beatles’ Shadow” pentru televiziune.
Fotografii © Stuart Sutcliffe Estate