Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Colectivul artistic feminist Pussy Riot, subiectul unei noi miniserii de televiziune
pussy riot

Colectivul artistic feminist Pussy Riot, subiectul unei noi miniserii de televiziune

Colectivul rus de artă performativă feministă Pussy Riot va fi subiectul unei noi miniserii de televiziune, având-o în centru pe Nadya Tolokonnikova, co-fondatoare. Activista este un critic deschis al lui Vladimir Putin și, la începutul acestui an, a fost inclusă pe lista celor mai căutate persoane din Rusia pentru că a realizat lucrări în format NFT „obscene”.

Miniseria va fi dezvoltată de STX Entertainment pornind de la memoriile Tolokonnikovei care urmează să fie publicate.
Viața ei a fost cu siguranță plină de evenimente: născută în orașul arctic siberian Norilsk, s-a implicat în arta spectacolului după ce s-a mutat la Moscova, în 2007, și a pus bazele Pussy Riot, în 2011.
Grupul a început să organizeze spectacole live neautorizate de muzică punk și să poarte cagule viu colorate.

În 2012, Tolokonnikova și alte două membre Pussy Riot au fost arestate în timpul unei reprezentații a piesei „Punk Prayer” la Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova. Ea a fost declarată vinovată de „huliganism” și condamnată la doi ani într-un lagăr de muncă. La scurt timp după ce a fost eliberată, grupul a organizat un alt protest – la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci din 2014 și a fost atacat cu biciul de cazacii ruși.

O poveste fără regrete

„Eram o artistă falită de 20 de ani care studia filozofia, [Putin] era unul dintre cei mai puternici, bogați și periculoși oameni de pe Pământ”, a declarat Tolokonnikova, potrivit Deadline. „În 2011, am ieșit împotriva lui, la naiba cu consecințele. După ani de închisoare, hărțuire, atacuri, traume, sunt pregătită să împărtășesc această poveste”. Subliniind că nu regretă nimic din ce a făcut și cum a acționat, artista a continuat: „Dacă povestea Pussy Riot poate inspira o nouă generație de rebeli, totul nu a fost în zadar”.

La începutul acestui an, Tolokonnikova a organizat expoziția „Putin’s Ashes” la Jeffrey Deitch din Los Angeles. Rusia a părut să se răzbune punând-o pe lista celor mai căutate persoane pentru lucrarea „Virgin Mary, Please Become a Feminist”, un NFT vândut pe SuperRare în 2021.

Lucrările ei sunt prezentate în prezent de Jeffrey Deitch la Art Basel Miami Beach și de Carroll Turner la Art Miami până la 10 decembrie.

Tolokonnikova a fost anterior subiectul mai multor documentare, inclusiv „Pussy Riot: A Punk Prayer” și „Pussy versus Putin”, ambele lansate în 2013.