Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Complice des poètes – Gravuri și litografii Jacques Herold în ediții bibliofile, la Timișoara
jacques herold

Complice des poètes – Gravuri și litografii Jacques Herold în ediții bibliofile, la Timișoara

Expoziția „Complice des poètes – Gravuri și litografii Jacques Herold în ediții bibliofile” este prezentă până pe 15 iulie 2022 la Palatul Baroc din Timișoara.

Lucrările din expoziție provin exclusiv din colecții particulare, mai concret din colecția Cristina Simion și Emilian Radu.

Sunt prezentate și volume în ediții limitate și două afișe de mari dimensiuni, realizate manual de artist. Cele mai multe lucrări provin din ediții bibliofile.

Contextualizarea expoziției în Palatul Baroc din Timișoara, după un periplu în spațiul Bibliotecii George Barițiu din Brașov și prezentarea de la Muzeul Literaturii Române din București, este un omagiu adus unui important artist suprarealist de origine română, care a creat atât în pictură, desen, ilustrație, gravură, sculptură, cât și poezie și filosofie.

„Născut Herold Blumer, în 1910, la Piatra Neamț, Jacques Herold (nume de artist pe care îl adoptă la propunerea lui Victor Brauner) părăsește de timpuriu România, în 1930, după studii începute la Academia de Arte Frumoase din București și colaborări la revista Unu. Stabilit la Paris, Herold intră în grupul suprarealiștilor, sprijinit de Brauner, și leagă prietenii artistice importante, cu Marcel Duchamp, Man Ray, Yves Tanguy și Andre Breton, dar și cu scriitori și poeți ale căror volume le va ilustra în următoarele decenii, binemeritând titlul onorific de «complice al poeților». După o perioadă de mare precaritate, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, opera sa este progresiv recunoscută și prezentată atât în importante expoziții personale, cât și în expoziții de grup ale suprarealiștilor. Ilustrează numeroase volume, mai ales de poezie, într-un stil propriu, inconfundabil. În 1986, participă la Bienala de la Veneția. Moare la Paris, un an mai târziu”, notează Cristina Simion, galeristă, colecționară și curatoare a expoziției.