Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Concurs de design, la Muzeul Național Cotroceni – Elemente relevante pentru Centenarul Încoronării, sursă de inspirație pentru artiști
muzeul national cotroceni

Concurs de design, la Muzeul Național Cotroceni – Elemente relevante pentru Centenarul Încoronării, sursă de inspirație pentru artiști

Cea de-a doua ediție a concursului de design „Centenar Creativ”, competiție dedicată împlinirii a 100 de ani de la încoronarea Suveranilor României Mari la Alba Iulia (15 octombrie 1922), organizată de Muzeul Național Cotroceni și The Institute, debutează pe 12 iulie.

Proiectul continuă și dezvoltă concursurile „Cotroceni Creativ” și „Centenar Creativ” desfășurate în 2017, respectiv 2018 de Muzeul Național Cotroceni (MNC) și promovează colaborarea dintre instituţiile muzeale şi reprezentanții industriilor creative.

„Centenar Creativ” se concentrează asupra soluțiilor contemporane de valorificare a identității și specificului MNC. Totodată, proiectul oferă posibilitatea artiștilor să intre în dialog cu instituțiile culturale și să aducă o perspectivă nouă asupra modalităților de comunicare și de promovare a patrimoniului. În cadrul acestei competiții, Muzeul Național Cotroceni va pune la dispoziția concurenților o selecție de elemente relevante pentru Centenarul Încoronării, invitând artiștii să se inspire din acestea și să creeze produse reprezentative pentru istoria noastră.

Juriu și termen limită pentru înscrierea în concurs

Juriul „Centenar Creativ” este format din specialiști din domeniile de dezvoltare ale acestui proiect – design de obiect, design grafic, muzeologie, management cultural: Andrei Borțun, inițiatorul Romanian Design Week; Diana Toboșaru, designerul brandului Anayd Blu şi câştigător Cotroceni Creativ (2017) și Centenar Creativ (2018); Constantin Goagea, arhitect și fondator al Asociației Zeppelin; Alexandra Mihailciuc, arhitect și scriitor; Ana-Maria Ludatșer, director general MNC; Bianca-Maria Bălșan, șef serviciu Programe Culturale și Educaționale al MNC.

Participanții se pot înscrie în concurs până pe 25 august 2022, online, pe pagina dedicată de pe muzeulcotroceni.ro. Jurizarea se va face până la data de 6 septembrie, iar pe 7 septembrie vor fi anunțați câștigătorii celor patru premii în valoare de 10.000 de lei fiecare. Aceștia vor avea la dispoziție o lună pentru finalizarea creațiilor.

Muzeul Național Cotroceni va promova ulterior obiectele în cadrul unor microexpoziţii. De asemenea, obiectele declarate câștigătoare vor fi comercializate la magazinul de prezentare al muzeului.