Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Conservarea unor situri de patrimoniu din centrul Afganistanului, reluată de UNESCO
vue générale de la vallée de bamiyan

Conservarea unor situri de patrimoniu din centrul Afganistanului, reluată de UNESCO

O inițiativă a UNESCO în siturile de patrimoniu aflate în pericol din Bamiyan, Afganistan, a fost reluată după o întrerupere bruscă în urma preluării puterii de către talibani în 2021.

Proiectul finanțat de Italia se concentrează pe conservarea Văii Bamiyan, al cărei peisaj cultural și vestigii arheologice au fost incluse în 2003 pe lista Patrimoniului Mondial în pericol al UNESCO. Zona conține numeroase picturi murale și relicve religioase din secolele III-V e.n.

Printre obiectivele proiectului se numără consolidarea infrastructurii din sit și dezvoltarea unui plan de conservare pe termen lung, oferind în același timp locuri de muncă pentru comunitatea locală. O atenție deosebită va fi acordată stâncilor din Bamiyan, întindere din centrul Afganistanului, și Shahr-i Ghulghulah, o fortăreață care datează din secolele VI-X e.n. Sculptate în stânci se află numeroase artefacte budiste, care includeau cândva o faimoasă pereche de statui de Buddha așezate, care au fost distruse de talibani în 2001.

Măsuri de precauție pentru protejarea artefactelor

În urma preluării puterii în țară de către talibani, finanțarea internațională a Afganistanului a fost imediat oprită, inclusiv în ceea ce privește dezvoltarea și ajutorul umanitar. Între timp, patrimoniul țării a fost lăsat în mare parte neprotejat de daune și jafuri. În mai multe rânduri, UNESCO a făcut apel la luarea de măsuri de precauție pentru a proteja artefactele istorice din regiune.

UNESCO își desfășoară activitatea în țară în limitele Cadrului de angajament de tranziție (TEF), un document de planificare strategică pentru asistența sa în țară, pus în aplicare în 2022. Planul acordă prioritate ajutorului umanitar și conservării patrimoniului local, dar restricționează orice legitimare a regimului taliban.

Pe lângă Bamiyan, UNESCO este în prezent angajată în conservarea Minaretului și a vestigiilor arheologice din Jam, un sit al Patrimoniului Mondial din vestul Afganistanului, precum și a siturilor din Zabul, Kandahar, Kabul și Ghazni.

Foto: Valea Bamiyan © UNESCO